El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit els recursos d'inconstitucionalitat interposats pel Govern central contra dues normes aprovades per les Corts de Castella i Lleó que pretenen «blindar» l'Arxiu de Salamanca, i n'ha acordat la suspensió provisional.
La Secció Quarta del Tribunal ha admès els recursos de l'Executiu en sengles providències notificades ahir i en les quals es dóna al Congrés, al Senat, a la Junta i a les Corts de Castella i Lleó 15 dies perquè es puguin personar en el procés i formular al·legacions.
Així com el Govern ha invocat en els seus recursos l'article 161.2 de la Constitució -que li permet suspendre de manera temporal normes autonòmiques contra les quals recorre davant el TC-, l'Alt Tribunal decreta efectivament la suspensió de la vigència i l'aplicació dels preceptes impugnats.
D'acord amb la Constitució, aquesta suspensió de normes autonòmiques, que és automàtica una vegada que la demana el Govern, té una vigència màxima inicial de cinc mesos.
Transcorregut aquest temps, el TC haurà de decidir si manté la suspensió fins que dicti sentència, una sentència que es pot torbar alguns anys, o permet la seva aplicació fins aleshores.
Per desembre passat, les Corts de Castella i Lleó aprovaren dues normes en virtut de les quals s'incloïen tots els arxius històrics amb seu a la comunitat dins la xarxa autonòmica d'arxius, i es declaraven Bé d'Interès Cultural les col·leccions que els integren.
La primera norma era la modificació de l'apartat 1 de l'article 47 de la Llei d'Arxius i Patrimoni Cocumental de Castella i Lleó de 1991, per incloure en el Sistema d'arxius de la comunitat els de Simancas, la Reial Cancelleria de Valladolid, el de la Guerra Civil Espanyola a Salamanca i tots els històrics de titularitat estatal i d'interès per a Castella i Lleó existents al seu territori.
La segona norma aprovada per les Corts regionals modificava la Llei del 2002 sobre Patrimoni Cultural de Castella i Lleó per declarar Bé d'Interès Cultural com a col·lecció la documentació recollida en tots els fons esmentats.
El 18 de març passat, el Consell de Ministres acordà recórrer contra aquestes dues disposicions davant del Constitucional, considerant que envaeixen les competències reservades a l'Estat, des del moment que afecten arxius estatals.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.