Els responsables de la sonda que anà a Tità fan un curs a Costitx

Zarnecki i Green han estat convidats per l'Observatori Astronòmic

TW
0


L'Observatori Astronòmic de Mallorca (OAM) acull aquests dies dos dels astrònoms més rellevants de l'actual panorama d'investigació espacial europeu, els professors John Zarnecki i Simon Green. Ambdós es troben a Costitx per participar en el programa de cursos que desenvolupa a l'OAM l'Open University Britànica en matèria d'astrofísica.

El professor de Ciències de l'Espai John Zarnecki és el principal investigador de l'equip de ciència en superfície de la missió d'exploració espacial de l'agència espacial europea (ESA), amb col·laboració de la NASA i l'Agència Espacial Italiana (ASI), per dur la sonda Huyguens-Cassini fins al llunyà Saturn.

Per la seva banda, el doctor Simon Green és un estudiós dels cossos menors (cometes, asteroides i pols solar) del nostre sistema solar mitjançant observacions terrestres i espacials, experiments de laboratori i modelització teòrica. Entre els seus projectes es troba la detecció in situ de pols cometari de les sondes espacials StarDust i Rosseta, missió conjunta de l'ESA i la NASA.

Simon Green apuntà que l'Observatori Astronòmic de Mallorca presenta unes «instal·lacions i equipaments únics» a Europa per a la realització dels cursos en què estan participant. El projecte de l'Open University «també perquè aporta les eines necessàries per al suport en la tasca d'observació i recerca». Així mateix, Green afirmà que la feina a l'OAM s'incrementarà i que «aquesta experiència acumulada encoratjarà altres equips a venir a investigar a aquí».

Per la seva banda, John Zarnecki afirmà que «pot semblar un luxe car enviar una sonda espacial fins a Tità», una de les llunes de Saturn, però «el cost d'1,5E per habitant europeu durant 15 anys justifica el desenvolupament tecnològic que les missions espacials ajuden a crear».

Salvador Sánchez, director de l'OAM, expressà el seu orgull «pel bon treball que realitza l'observatori amb uns recursos limitats i apuntà que cal una optimització màxima d'aquests davant la sovint tudada de doblers a Espanya en matèria de ciència». Sánchez definí l'aposta de la creació de l'OAM com «arriscada» però que demostra amb la participació d'aquests dos científics la validesa i professionalitat del centre, que amb aquesta actividad començarà a treballar també a nivell europeu l'aspecte divulgatiu de la seva tasca investigadora.