TW
0

La nau espacial russa Soyuz TMA-6, amb tres astronautes de Rússia, els Estats Units i Itàlia, s'acoblà ahir sense contratemps amb l'Estació Espacial Internacional (ISS).

L'operació d'enganxament al moll d'atracada Pirs del segment rus de la ISS s'efectuà de manera automàtica a les 02.19 GMT, tal com s'havia previst, informà el Centre de Control de Vols Espacials de Rússia.

La nau fou llançada a l'espai divendres amb ajuda d'un coet portador Soyuz-FG, que s'enlairà a les 00.47 GMT des de la base de Baikonur, al Kazakhstan.

A la nau Soyuz hi viatgen el rus Serguei Krikaliov i el nord-americà John Philips, integrants de l'onzena expedició a la ISS, com també l'italià Roberto Vittori, astronauta pertanyent a l'Agència Espacial Europea.

Krikaliov i Philips assumiran en els pròxims sis mesos el comandament de l'estació espacial, mentre que Vittori romandrà en òrbita vuit dies, com a integrant de l'anomenada «expedició de visita», les que es realitzen durant el relleu de les tripulacions permanents.

Durant aquests vuit dies, tots tres viuran a la ISS en companyia del nord-americà Leroy Chiao i del rus Salizhan Sharipov, que formen la desena expedició i ja estan preparats per tornar a la Terra al cap de més de sis mesos de feina a la plataforma espacial.

Mentre els russos i els nord-americans s'ocupen del relleu de les expedicions, Vittori realitzarà la missió Eneida, que comprèn més de 22 experiments preparats per científics d'Itàlia, Rússia i altres països europeus.

Sharipov, Chiao i Vittori tornaran a la Terra el 25 d'abril amb la nau Soyuz TMA-5, en aquests moments enganxada a la ISS, on serà substituïda per la Soyuz TMA-6.

Com en expedicions anteriors, Krikaliov i Philips viuran mig any a la ISS i, a més del treball intens que suposa mantenir el giny en funcionament, realitzaran un cicle nou de proves científiques i almenys dues passejades espacials externes.