Mònaco acomiada Rainier i la història

El sobirà del petit principat va ser enterrat en la intimitat després del funeral d'Estat i el popular

TW
0

Després dels solemnes funerals d'Estat que es celebraren ahir matí en presència de reis i líders polítics de tot el món, els monegascs van acomiadar Rainier amb una missa de rèquiem prèvia al seu enterrament en la més estricta intimitat.

La inhumació de les restes de l'home que durant més de mig segle de regnat va transformar aquest petit Principat mediterrani en un país pròsper i mundialment conegut va ser ahir a la nit. El desig d'evitar qualsevol intromissió -especialment dels paparazzi- en un acte de marcat caràcter privat havia dut els Grimaldi, els rostres dels quals acaparen encara més de l'habitual les portades de les revistes en les últimes setmanes, a envoltar d'un hàlit de secretisme el moment de l'enterrament.

El palau oficialment va eludir precisar el moment de la sepultura i es va limitar a dir que només serien presents els familiars més propers de Rainier, amb els seus fills, Albert, Carolina i Estefania, al capdavant.

Des d'ahir, les restes de Rainier reposen a l'absis de la catedral de Mònaco, al costat dels de la seva esposa, la mítica actriu convertida en princesa Grace Kelly, vertadera artífex del glamour del Principat, que va perdre la vida tràgicament en 1982 al volant del seu cotxe. Amb la seva inhumació es tancaren, almenys per ara, els nombrosos homenatges a Rainier des de la seva mort, el passat dia 6 als 81 anys d'edat i després d'una llarga agonia, amb els funerals d'Estat com a punt culminant.

Per a les exèquies solemnes, la catedral monegasca va acollir ahir migdia 61 delegacions internacionals, entre les quals hi havia nou caps d'Estat, encapçalats pel rei Joan Carles I d'Espanya, els monarques de Suècia i Bèlgica, la reina de Noruega i el president francès, Jacques Chirac.

Els seus col·legues d'Irlanda i Eslovènia també hi van ser presents, mentre que l'expresident salvadorenc Francisco Flores, company d'estudis d'Albert II, i la primera dama de Costa Rica, Leila Rodríguez de Pacheco van compondre la representació llatinoamericana.

Però a més de les personalitats polítiques, la cerimònia va comptar amb coneguts actors francesos, com Fanny Ardant o Clotilde Courau, i el cineasta Robert Hossein, que com l'acadèmic Maurice Druon va llegir un dels passatges religiosos escollits per a la cerimònia. El dissenyador Karl Lagerfeld, l'emblema de la casa Dior, també figurava entre els amics convidats per la família Grimaldi al costat de noms de grans grups industrials, com Lagardere o Lacoste.

L'arquebisbe de Mònaco, monsenyor Bernard Barsi, que ja havia presidit els funerals, va oficiar hores més tard la missa de rèquiem, que va reunir els súbdits de Rainier entorn de les restes del seu príncep difunt per darrera vegada.

En un acte més íntim i familiar que les protocol·làries exèquies d'Estat, uns vuit-cents monegascs, emocionats i en silenci, van omplir la catedral per dir adéu al sobirà, al so de la música entonada pel cor del temple i els seus joves cantaires.

Amb el president del Consell de la Corona, Charles Ballerio, com a únic representant oficial, Barsi va destacar en la seva homilia la importància d'una cerimònia que ««aquesta vegada reuneix la gran família monegasca» entorn del seu sobirà per dir-li que roman als nostres cors i que mai l'oblidarem».

Auxiliat per tots els capellans de Mònaco, l'arquebisbe del Principat va elogiar les qualitats de cap d'Estat de Rainier però sobretot els seus valors «com a home i cristià», en especial com a «pare de família dels seus i del seu poble». «Ajuntem-nos entorn del nostre sobirà, Albert II. Demanem a Déu la força de l'esperit per portar les regnes del nostre Principat i resem per la família en aquest moment de dolor», va afegir.