L'edifici de la Llonja, la mostra més important del gòtic civil de Mallorca, es convertirà a les vuit del vespre d'avui en el continent de tot un segle de paraules i de literatura, la creada pels escriptors de les Illes Balears durant el segle XX. Amb el títoIrradiacions, l'Institut d'Estudis Baleàrics inaugura avui una mostra que vol repassar aquests cent anys del conreu de la literatura en llengua catalana. La comissàriada d'aquesta exposició és Carme Castells.
Estructurada, com ja avançà Diari de Balears, en cinc àmbits, el muntatge s'ordena de manera cronològica i mostra la correspondència entre la literatura i la història a les Illes Balears. Els diferents apartats se centren en alguns grans fars que il·luminen la resta dels seus contemporanis, mentre que en els dos darrers, els corresponents als anys 1968-1980 i 1980-2000, no hi ha referents tan marcats i s'ha optat per l'exhaustivitat.
En paraules del president de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Gabriel Janer Manila, «aquesta mostra fa referència també a l'únic àmbit en què la nostra llengua no ha estat minoritzada. Al llarg del segle XX els nostres autors han escrit en la llengua del país i ho han fet de manera esplèndida, amb aportacions cabdals i decisives».
La inauguració d'avui vespre tindrà un al·licient afegit, i és que diferents personalitats no procedents del món literari faran una lectura. Per exemple, el porter del Reial Mallorca, Miquel Àngel Moyà; la gimnasta Elena Gómez, els actors Carles Molinet i Maruja Alfaro, i els pintors Horacio Sapere i Pep Guerrero.
Janer recordà que «la nostra voluntat era donar a conèixer i mostrar a la nostra societat l'aportació literària realitzada durant el segle XX, amb una voluntat de mostrar el nostre patrimoni cultural, un patrimoni que paga la pena valorar en la seva justa mesura, perquè jo crec que la història de les Illes Balears no es podria entendre sense la qualitat literària que hi ha anat associada».
La comissària, Carme Castells, féu una llarga exposició sobre el contingut del muntatge, però també explicà que «com és ben lògic, queda condicionada per un espai tan gran però que alhora queda tan petit, i que ens ha obligat a ser sintètics per poder oferir una visió panoràmica i de conjunt, a fi d'aconseguir una mostra atractiva tant per als coneixedors de la nostra història literària com per als qui no en saben res. La intenció era ser exhaustius i rigorosos alhora que didàctics, per poder oferir un coneixement dels nostres autors i per incentivar-ne la lectura».
Per la seva banda, la cap de Promoció Interior de l'Institut, Maria Antònia Ferragut, explicà que «nosaltres treballam de manera intensa per fer que aquesta sigui una exposició viscuda. Amb aquest fi, s'organitzaran visites guiades per als escolars, amb una animació que els anirà explicant els diferents panells, cicles de conferències i presentacions de llibres. Així mateix, i com és evident, estam oberts a tots els suggeriments per convertir aquesta mostra en un centre viu, obert a la literatura del segle XXI; i el que ens interessa és organitzar-hi també una jornada especial per al dia de Sant Jordi».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.