El príncep Rainier de Mònaco, degà dels sobirans europeus, va morir ahir als 81 anys d'edat després d'una llarga agonia. El sobirà va expirar a les 06.35 hores al Centre Cardiotoràcic del Principat, víctima dels problemes broncopulmonars, cardíacs i renals que havien motivat la seva hospitalització el passat 7 de març, segons va informar el gabinet de l'aristòcrata. Els funerals pel sobirà tindran lloc el divendres, dia 15 d'abril, en una cerimònia que oficiarà l'arquebisbe de Mònaco, Bernard Barsi, i a la qual s'espera que assisteixin representants de totes les cases reials europees i alts mandataris de tot el món, molts dels quals expressaren ja ahir la seva commoció per la pèrdua d'un sobirà que admiraven.
Aquest va ser el cas de Jacques Chirac, president de la República francesa -que ha decretat 24 hores de dol oficial-, que elogià «la valentia i tenacitat» que va demostrar Rainier durant la seva prolongada malaltia, i del secretari general de l'ONU, Kofi Annan, que recordà el sobirà com «un home que es va guanyar el respecte de tot el món». La reina Isabel II d'Anglaterra, per la seva banda, rebia amb «tristesa» el comunicat i feia arribar el seu condol en un missatge privat al príncep Albert.
Està previst que les restes mortals del príncep siguin traslladades a la cripta de la catedral de Mònaco, on reposen també les despulles de la seva esposa Grace Kelly.
Rainier III era el degà dels sobirans d'Europa, amb més de 55 anys de regnat, durant els quals contribuí perquè el seu micro-estat mediterrani, conegut també com «La Roca», trobàs el seu lloc en el món. No només convertí Mònaco en una plaça financera internacional, sinó que impulsà el seu ingrés a Nacions Unides, l'any 1993, i en el Consell europeu, el passat mes d'octubre. El seu primogènit, el príncep Albert, que des del passat dia 31 de març té la regència del Principat, té ara la difícil tasca de mantenir el projecte de vida del seu pare i conservar l'afecte dels monegascs.
I és que la mort de Rainier portà ahir el dol al petit Principat. Tot i que els monegascs s'havien preparat pel dol, l'anunci de la mort de qui també portà a Mònaco al mapa mundial del glamour amb el seu casament, el 1956, amb l'actriu nord-americana Grace Kelly no deixà indeferent ningú. Les banderes onejaven a mig pal, els crespons negres poblaren els carrers i les campanes repicaren al Principat per transmetre la tristor dels seus ciutadans.
Rainier, que arribà al tron el 1949 succeint el seu padrí Lluís II, protagonitzà una de les noces més sonades del segle XX el 1956 amb l'actriu fetitxe de Hitchcok, Grace Kelly, amb qui va tenir tres fills: Albert, Carolina i Estefania.
Des de la boda, Rainier III vivia assetjat pels paparazzi, que trobaren en la família una font inesgotable de doblers per l'interès que aixecaven a tot el món, per la vida de luxe i glamour que els envoltava. Un accident de trànsit trencà aquesta idíl·lica, almanco en aparença, història d'amor i obrí un període d'escàndols de la família Grimaldi, una dinastia que es remunta a set segles. Rainier, que no es tornà a casar, s'entregà als seus fills i als assumptes de «La Roca», que avui habiten 32.000 persones.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.