Sarcòfag de Prosèrpina del segle II aC elaborat amb marbre

TW
0

J.N.Palma.
L'espai expositiu de ses Voltes acull fins dia 17 del mes que ve una mostra sobre el fet cultural de la ribera mediterrània peninsular des del 500 abans de Crist fins a la conquesta musulmana, l'any 718.

Sota el títol de les tres denominacions que rebé la península Ibèrica en els períodes successius, i amb una atenció especial al jaciment de l'Alcúdia d'Elx, es presenta Ibèria, Hispania, Spania. Una mirada des d'Ilici.

Una exposició itinerant que començà a Alacant i en la qual es mostren devers 200 peces arqueològiques procedents de catorze museus de l'Estat. Des de matrial ceràmic molt divers fins a sarcòfags, joies, escultures, estris del camp... es poden veure en un recull que mira d'oferir una visió, la més completa possible, de les cultures romana, bizantina i visigòtica tant en relació amb la seva perspectiva religiosa com en el dia a dia...

Amb Mauro Jernández i amb Lorenzo Abat com a comissaris i patrocinada per la CAM, l'exposició inclou entre les obres més destacades una Venus de marbre blanc i un sarcòfag romans, tresorets de joieria elaborats amb or, un conjunt d'objectes referits a la vida espiritual, ceràmica ibèrica... Com a complement, s'hi inclou també una reproducció exacta de la cèlebre Dama d'Elx. Mallorca apareix al muntatge en el context general de l'exposició. Tot i així, no s'hi inclou cap peça.

El comissari Mauro Hernández posà en relleu la importància del material mostrat, considerant que és «excepcional» tant pel seu interès històric com estètic. La idea d'aquest muntatge sorgí després de la compra, per part de la Universitat d'Alacant, del jaciment arqueològic de l'Alcúdia d'Elx i amb la voluntat de difondre més de mil anys d'història a través d'aquest patrimoni. La mostra s'acompanya d'un catàleg exhaustiu en el qual, a partir de les obres recollides, es reflexiona sobre aquells períodes històrics.