El món de les lletres recorda Miquel Bauçà

Catorze autors homenatjaren el poeta llegint la seva obra a la UIB

TW
0

P.GIMÉNEZ.Palma.
Els pensaments amb els quals el poeta Miquel Bauçà omplí els seus escrits van sonar l'horabaixa d'ahir alt i clar, en la veu dels catorze autors que van homenatjar el desaparegut escriptor a la sala d'actes de l'edifici Guillem Cifre de Colonya, del campus universitari.

Carme Bennàssar, Vicenç Calonge, Bartomeu Fiol, Joan Manresa, Biel Mesquida, Jaume Munar, Pere Perelló, Sebastià Perelló, Damià Pons, Jaume Pons, Margalida Pons, Jaume Rosselló, Àngel Terron i Antònia Vicens es van donar cita per llegir poemes i fragments extrets de la producció de l'autor de Felanitx i recordar que «un poeta mai mor si es continua llegint la seva obra».

L'escriptora Antònia Vicens, que també va participar a l'acte d'homenatge que se li va retre a Bauçà a Barcelona, llegí Una vegada encara, un poema tret del primer llibre amb el qual Bauçà sorprenia el món de les lletres a començaments dels anys seixanta: Una bella història. Vicens seleccionà aquest poema perquè en ell es troben «el sarcasme, la nostàlgia, la tristesa i la particular ironia» que caracteritzen el conjunt de l'obra de l'autor tributat, un autor que «aporta alguna cosa a cada una de les línies que va escriure».

Malgrat la important producció de Bauçà, l'obra que marcà la seva irrupció al panorama literari, Una bella història, i la que signà en els darrers temps, El somni van ser les elegides majoritàriament pels autors que participaren a la lectura. Aquest va ser el cas del també poeta Vicenç Calonge, que recordà l'escriptor recitant poemes com Guix, La freixura li bota i Navegando en cara, del seu primer poemari, per continuar amb La paràbola, extret d'El somni. Calonge llegí amb sentiment els poemes de Bauçà, el conjunt de l'obra del qual, en la seva opinió, «justifica una llengua i tota una literatura, la catalana».

«El canvi»
Joan Manresa i Bartomeu Fiol, ambdos columnistes habitual a les pàgines de Diari de Balears, es desmarcaven de la resta de col·legues en elegir una sèrie de poemes inèdits, el primer, i un fragment d'un altre dels grans títols que signà l'autor de Felanitx, El canvi, el segon. Fiol escollí l'apartat que es presenta sota l'epígraf L'acceleració, un text que, en opinió de l'escriptor resumeix l'essència d'aquest dens volum, i que «explica les teories respecte en el canvi cultural que estam experimentant no només tecnològicament sinó de tot ordre».