TW
0

J. CASTELLS. Palma.
ARCA, l'Associació per la Recuperació del Casc Antic, inicià ahir una nova modalitat dels seus recorreguts per Palma. Però, lluny de l'aspecte històric o artístic, la d'ahir fou una passejada plena de poesia. L'escriptor Gabriel Sampol fou qui dirigí l'itinerari Palma vista per un poeta.

Segons explicà Biel Barceló, membre d'ARCA, l'objectiu primordial és «aportar una nova visió de Palma, en la qual els poetes i els escriptors expliquin quins són els poemes que la ciutat els evoca». La passejada s'emmarca en el programa EmbARCA't, patrocinat per la Conselleria de Cultura del Govern balear.

Així, a les 10.30 hores i amb un temps que semblava que cancel·laria l'acte, comparegué una vintena de persones disposades, paraigua en mà, a gaudir de l'experiència i la veu del rapsode Gabriel S.T. Sampol, que començà la ruta amb un poema de Rosselló-Pòrcel.

Des de la seu d'ARCA, el grup es dirigí al carrer de Sant Feliu, on davant l'oratori es llegí Consagració, de Gabriel Alomar. La veu del poeta es tornà a sentir i els assistents aplaudiren. Val a dir que Sampol sabé encisar el seu públic, que era sobretot de mitjana edat i femení, amb una lectura i una interpretació que conferien un vertader encant a cada tema tractada. Des dels poemes històrics, passant pel misticisme religiós, o afegint un punt divertit i distès als poemes més «grossers». Al carrer de Sant Jaume, es llegí un text de Pessoa, en concret un que resumia la felicitat d'aquells que demanen a la vida «allò que tan sols ens dóna».

Davant l'església de Santa Bàrbara, i com si es tractàs d'una pregària perquè la pluja s'aturàs, Sampol recità un poema ple de referències bíbliques. Ja a la Rambla, i davant l'església on morí Costa i Llobera es llegí un text de la seva juventut, en el qual l'autor s'entrega del tot a Déu.

A la plaça del Mercat, «on també penjaven gent», Sampol oferí l'esfereïdora visió de Tomàs Aguiló en El fill de l'implacable comte, i també recità un poema dedicat per Alcover a Antoni Maura, El ginebró.

El passeig continuà per altres carrers, en cada cantó dels quals Sampol trobà una anècdota, una referència amb la qual il·lustrar la seva passió per la literatura, i demostrant que a Ciutat encara hi ha molt a descobrir.