Un grup d'antropòlegs localitza el bípede més antic del món a Etiòpia

Es calcula que té una antiguitat de devers quatre milions d'anys

TW
1

Un equip de paleoantropòlegs etíops i nord-americans que realitza excavacions a Etiòpia ha descobert restes d'homínids que, aparentment, són més antics que els de la famosa Lucy, l'antiguitat de la qual és calculada en 3,2 milions d'anys. «El descobriment de dotze espècimens fòssils, d'entre 3,8 i 4 milions d'anys, serà important per entendre les primeres fases de l'evolució humana abans de Lucy», digué l'arqueòleg etíop Yohannes Haile Selassie.

Lucy, l'esquelet parcial d'una femella d'Australopithecus afarensis, va ser descobert el 1974 a la regió oriental etíop d'Afar i és la troballa arqueològica més famosa d'aquest país i una fita en la recerca dels orígens. «Confiam que els nous descobriments permetran als científics completar la línia de punts i augmentar els coneixements sobre aquell període de l'evolució», afegí Haile Selassie.

Les restes fòssils foren localitzades vora Hadar, a una seixantena de quilòmetres d'on va ser trobada Lucy, i comprenen ossos separats de diversos homínids i l'esquelet parcial d'un mateix individu adult, incloent-hi costelles, un omòplat, vèrtebres, la pelvis, una tíbia completa i parts d'un fèmur.

Bruce Latimer, que lidera amb Haile Selassie l'excavació, digué que «són les restes del bípede més antic del món». De moment no ha pogut determinar-se la manera exacta en la qual aquest homínid caminava, però «només observant la forma del turmell podem assegurar que era bípede». Els científics van puntualitzar que queden centenars de peces que han de de ser reconstruïdes, que les excavacions no han conclòs i que el que constitueix la major incògnita del descobriment, l'espècie a la qual pertanyen les restes fòssils, fins i tot no ha estat determinada.