El proper mes d'abril, l'Ajuntament de Palma col·locarà una placa al xamfrà del carrer del Vi amb Sant Feliu i Pau en homenatge a l'escriptor alemany Albert Vigoleis Thelen (1903-1989), autor de L'illa de la segona cara, que hi va residir cinc anys. La petició ha estat realitzada per l'Ajuntament de Viersen-Süchteln, localitat nadiua de l'alemany.
Aquest reconeixement s'emmarca en unes celebracions en les quals també participarà el Foment del Turisme i que inclouran una conferència de Germà García i la possible edició d'un llibre per explicar amb pèls i senyals la figura de Vigoleis i la seva importància.
Precisament, Germà García és un dels màxims especialistes mundials en l'obra de l'alemany i ha estat impulsor del reconeixement. García pertany a la primera fornada d'estudiosos de l'obra de l'escriptor. «Jo vaig fer el meu doctorat sobre ell i fins i tot vàrem mantenir una relació epistolar. La darrera de les seves cartes, l'abril del 1989, la va deixar sense acabar i anava adreçada a mi».
Durant els actes del centenari del literat, el 2003, García pronuncià una conferència a Viersen per tractar de la relació entre l'escriptor i Mallorca. «Allà es parlà de fer alguna cosa a Mallorca, com ara demanar una plaqueta a la casa del carrer del Vi, on visqué cinc anys. La idea fou molt ben rebuda per Francesca Bennàssar, regidora de Turisme».
Recepció oficial
Durant les jornades, Foment donarà un diploma a l'Ajuntament de Viersen, amb motiu d'aquest homenatge. A més, es prepararà una recepció oficial, convidant autors i colònia estrangera a la ciutat.
Germà García explica que «quan Thelen va venir a l'Illa ho va fer, segons deia sempre, per raons familiars, però sense cap dubte també per raons polítiques, ja que rebutjava el règim nazi, que ja es movia i feia renou l'any 1931». El seu llibre, L'illa de la segona cara, tracta d'aquests sis anys a Mallorca, de les seves vivències, del moment polític tant en l'àmbit casolà com en l'europeu, dels seus contactes amb tota mena de personatges, reflexions sobre l'existència. L'any 1954 fou una autèntica bomba i tot d'una s'exhauriren les primeres edicions».
Germà García arriba a afirmar que «sens dubte el seu és el millor llibre que s'ha escrit mai sobre Mallorca des del començament de la seva història, i dubt molt que se'n torni a escriure cap de semblant. Una de les seves virtuts és parlar-nos de personatges mallorquins o que residien a l'Illa i amb els quals tingué contacte, i també de la Palma i la Mallorca d'aquell temps».
Cort reconeixerà, així, un dels escriptors que més han promocionat el nom de Mallorca i el de Palma en el món germànic. Un home en exili permanent, amb aturada a Palma.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.