J.CASTELLS. Palma.
Josep Palau i Fabre visità ahir la Universitat de les Illes Balears en la seva primera presa de contacte amb els actes que celebren aquests dies per la seva investidura de doctor honoris causa. Ahir vespre, l'escriptor visità l'exposició que li ret homenatge i gaudí de la representació d'una de les seves obres i d'un muntatge poètic. Foren, Príncep de les tenebres i Palau Nu, organitzades per la UIB, dins els actes de reconeixement d'aquest barceloní nascut el 1917.
«Estic molt content i no m'ho esperava» afirmà Palau i Fabre tot just arribar. «Em sembla molt ben escollida i té un sentit plàstic que és molt bo. El disseny dels plafons té molt sentit i les fotografies són ben representatives», explicà emocionat l'escriptor que, per damunt de totes les vessants de la seva trajectòria, se sent poeta.
A les 19.30 hores l'escriptor arribà a l'edifici Guillem Cifre de Colonya acompanyat per Antoni Artigues, un dels dos padrins del seu doctorat i professor de filologia catalana a la UIB. Palau i Fabre es mostrà «emocionat» davant els 11 plafons preparats per Jaume Falconer, director del gabinet tècnic d'imatge, on es fa un recorregut per la vida i distints aspectes de l'obra de Josep Palau i Fabre.
La mostra recorre la seva relació amb les Illes Balears, l'amistat i obra dedicada a Picasso, la creació en assaig, narrativa, teatre i poesia. Així mateix, la exposició aborda cronològicament els esdeveniments més transcendents de la seva vida, completant els textos amb reproduccions d'algunes de les seves obres editades i una extensa selecció fotogràfica.
«La poesia envaeix altres camps com el teatre, i fins i tot Picasso», afirmà Palau i Fabre. Considerat un dels més grans entesos en la vida i obra del pintor malagueny, a qui va conèixer el 1947, el barceloní afirmà haver après de l'artista a acceptar la diversitat de la creació personal.
«Picasso em va fascinar i em va ajudar a trobar-me a mi mateix en plantejar-me el problema de la diversitat. Sembla que hi hagi 1.000 Picassos distints. Les dissemblances de la seva personalitat creativa em van animar». De Príncep de les tenebres, Palau i Fabre explicà que «volia que sorprengués» amb uns cops d'efecte múltiples que encara mantenen l'interès del poeta. «Vull veure si aquestes sorpreses són encara possibles».
Iniciat en el món literari el 1935, Palau i Fabre fou fet presoner i empresonat a Lleida a les acaballes de la Guerra Civil. Després de ser alliberat es matriculà en filosofia a la universitat de Barcelona, continuant la seva activitat en la clandestinitat. El 1945 viatja a França on residí fins el 1961 i féu amistat amistat amb intel·lectuals com Jean Cocteau, Antonin Artaud, Octavio Paz o Albert Camus.
Després de tota una vida dedicada a la literatura, Palau i Fabre va reconèixer ahir «viure una mica aïllat i conèixer poc la gent d'avui dia». «És una llàstima que un acte cultural ja no tengui una gran repercussió. Ara el futbol, que a mi també m'agrada, té molta més estirada que la cultura. Aquesta manca d'interès és un mal senyal».
Avui, a les 12.00 hores, la sala d'actes de l'edifici de Son Lladó, al campus universitari de la UIB, tindrà lloc la cerimònia d'investidura com a doctor honoris causa.
A les 20.00h, l'auditori de l'edifici Guillem Cifre de Colonya acollirà el muntatge poètic Vides de Picasso interpretat per l'actor Quim Lecina, i basat en fragments del llibre de proses poètiques sobra l'obra de Picasso escrit per Palau i Fabre. Reconegut internacionalment, els seus estudis sobre el pintor han estat traduïts a 10 idiomes. El 1999, Josep Palau i Fabre rebé el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.