Un professor de la UIB publica els símbols de l'humanisme i el barroc

Antoni Bernat impulsa l'edició digital dels emblemes més singulars

TW
0

El professor de literatura espanyola del Segle d'Or de la UIB, Antoni Bernat, impulsa l'edició digital de llibres d'emblemes dels segles XVI i XVII. «El suport digital permet realitzar una lectura molt rica i transversal dels textos i de les imatges, ja que en pots triar la versió que t'interessi consultar i comparar-la amb altres», assenyalà Bernat. Per a la seva edició digital, el llibre original, aconseguit a través de préstecs d'amics, biblioteques i altres fonts, és transcrit i anotat, i les seves imatges escannejades.

El professor explicà que la literatura d'emblemes recull tota la cultura simbòlica de l'humanisme i del barroc, i ajuda a entendre tota la imaginació de l'època. «És un joc entre paraula i imatge, un producte multimèdia dels segles XVI i XVII que recull símbols de diverses fonts, des de faules, contes populars o mitologia fins a les ciències naturals, que són manipulats pels autors perquè adquireixin un significat moral o polític», detallà.

Així, en els volums d'emblemes hi apareixen símbols que incorporaren a les seves obres els escriptors, els poetes, els arquitectes i els artistes de l'època, com Cervantes, Calderón o Góngora, però que també han arribat als nostres dies i són emprats pels dissenyadors gràfics o pels publicistes. «Són obres que es converteixen en una espècie de diccionaris simbòlics que molts d'autors del Segle d'Or utilitzen per escriure un poema o fer alguna al·lusió misteriosa, però que justament es refereix a alguna imatge, alguna sentència o algun proverbi continguts en aquests llibres», explicà.

Fins ara, l'equip dirigit per Bernat ha enllestit la digitalització del llibre Emblemes de Wither & Rollenhagen, que conté devers 200 gravats, a més de textos i poemes en anglès, en una edició que en recull totes les versions publicades i incorpora un índex per poder efectuar recerques concretes. Per març es preveu la presentació en un congrés que tindrà lloc a Càceres de l'edició de Llibres d'emblemes espanyols, un disc compacte que mostra per primera vegada tota la literatura emblemàtica produïda per un estat europeu.

Entre les obres reproduïdes, hi figura El sabio instruido por la naturaleza, del mallorquí Francesc Garau. Garau, que fou rector del col·legi Monti-sion de Palma, és conegut també com a autor del llibre La fe triunfante, que narra els darrers actes de fe executats contra jueus conversos a la plaça Gomila de Palma.