TW
0


L'investigador porrerenc Guillem Morro ha estat recentment guardonat amb el V Premi de Recerca del Museu Marítim de les Drassanes Reials de Barcelona. Dotat amb 4.800 euros, el guardó ha valorat la increïble tasca de recerca de Morro per al seu trebalLa marina catalana a mitjan segle XIV.

Segons destaca la institució catalana en la nota emesa, «aquest estudi ha estat premiat, especialment, per les seves aportacions al coneixement de la marina medieval, concretament sobre un moment històric decisiu que condicionà el posterior desenvolupament del Principat i dels regnes de Mallorca i de València».

En aquest sentit, a part de la dotació econòmica del premi, la institució també publicarà el treball d'investigació de Morro en la seva col·lecció Estudis, en la qual s'editen els premis i monografies que el Museu Marítim de les Drassanes de Barcelona considera d'interès per a la difusió de la cultura i la història marítimes.

El treball de Guillem Morro s'emmarca en el procés de reintegració dins la Corona d'Aragó per part del Regne de Mallorca. Un període comprès entre 1342 i 1353 en què els dos regnes entraren en la guerra dels cors i acabaren 9 anys més tard en les expedicions a Romania i a l'Alguer i les guerres catalanogenoveses.

«No em consta que existeixi cap altre inventari del material, armes o tripulació de galeres d'aquesta època», afirmà Morro, comentant que es va engrescar en descobrir a l'arxiu històric de Barcelona documentació de gran interès referent a la captura de galeres mallorquines per part de l'armada catalana. La investigació s'ha centrat així mateix en l'arxiu de la Corona d'Aragó, l'arxiu del Regne de Mallorca i la Biblioteca Nacional de Catalunya.

Guillem Morro considerà que en aquest període els reis de Mallorca, tot i la seva vinculació a la Corona d'Aragó, desitjaven aconseguir independència, «ja sigui amb noves rutes comercials, una moneda pròpia o aranzels», però existien interessos comuns i per això certs sectors catalans i mallorquins demanaren la reintegració a la Corona.

Morro reconeix que encara hi ha molt per descobrir en aquests segles tan importants per a una història de Mallorca «segrestada per certs pensaments polítics que han provocat un procés de valencianització». El seu nou projecte estudiarà «la marina del cap de Creus que era Mallorca».