Imatge d'una edició anterior de la mostra que s'inaugura avui.

TW
0

P. GIMÉNEZ.Palma.
La Setmana del Llibre en Català experimentarà enguany un canvi de to important, que es deixarà sentir avui migdia en el pregó inaugural a càrrec de Madò Pereta. Amb l'elecció del mediàtic personatge encarnat per l'actor Joan Carles Bestard, el Gremi de Llibreters de Mallorca ha volgut conferir una mica d'«humor a un acte que l'any passat va ser un pèl dramàtic», segons assenyalà l'editor Francesc Moll, coordinador del programa d'actes presentat.

La consellera de Cultura de la institució insular, Dolça Mulet, i l'actual presidenta del Gremi de Llibreters, Marian Colom, confirmaren les paraules de Moll. «No ha existit cap classe d'indicació», afirmà Mulet, per confessar que s'havia assabentat del contingut del programa després de la seva elaboració pel Gremi de Llibreters. Marian Colom assenyalà que enguany s'ha realitzat un esforç important perquè tots els gèneres literaris siguin presents en l'oferta de la fira, que dedica un ampli espai a la poesia però que també inclou teatre, novel·la i literatura adreçada als més petits.

Els moments polèmics viscuts en la darrera edició, amb un pregó crític a càrrec de l'escriptor Biel Mesquida, una taula rodona d'allò més punyent i crítica amb la política lingüística del PP i d'IB3, i la inclusió del líder d'ERC Josep Lluís Carod-Rovira com un dels ponents, no han tingut -sengons l'organització- res a veure amb la elecció del pregoner d'aquesta convocatòria. De fet, Moll negà que s'hi hagin rebut indicacions del Consell i manifestà que «a hores d'ara parlar de censura no estaria bé».

L'editor defensà l'elecció de l'actor esmentat «perque és un personatge popular i hem de pensar que aquesta fira va dirigida al gran públic». A més, manifestà la convicció que «Madò Pereta demostrarà que no tan sols té sentit de l'humor, sinó sentit de país».

Els actes que hi figuren foren presentats ahir pels responsables esmentats, a més del director general de Política Lingüística del Govern, Miquel Melià, i el del Consell, Miquel Julià. Ambdós titulars de l'àrea lingüística coincidiren a destacar la importància de la Setmana del Llibre en Català, «l'esdeveniment anual de l'expressió de la nostra llengua en paper imprès», manifestà Julià, i una mostra que «fomenta certs aspectes de l'ús del català», precisà Melià.

Així, amb un objectiu clar com és «el foment de la llengua catalana», la setzena edició d'aquesta trobada es posa avui en marxa al recinte de Fires i Congressos, on més de 20.000 títols s'exhibiran fins al pròxim 14 de febrer en una superfícies de 1.000 m2.

Organitzada pel Gremi de Llibreters, amb el suport del Consell de Mallorca i del Govern balear, aquesta exposició mostrarà al gran públic no tan sols les novetats de més de 300 editorials de Catalunya, el País València i les Balears, sinó també tot un fons bibliogràfic, amb rareses i llibres mals de trobar.

Entre les activitats previstes destaca el concert d'homenatge a Ovidi Montllor i a Guillem d'Efak, que Les Llunàtiques protagonitzaran demà després de la presentació del CD-Rom que explica la rondalla mallorquina Un pastor i un misser.

Diumenge, dia 6, els músics Joan Bibiloni i Guillem Sansó presentaran Això era i no era, els contes populars per a infants que s'apleguen en un disc compacte produït pel mateix Bibiloni. Les narracions de mossèn Antoni Maria Alcover encara trobaran ressò en la sessió a càrrec d'Antònia Font, membre del Taller de Rondalles per a Joves de la Fundació Alcover, que explicarà la història de N'Espardenyeta.

Diumenge mateix, Víctor Gayà, Susanna Rafart, Joan Perelló, Gabriel Sampol i Vicenç Altaió oferiran un recital poètic. Així mateix, la presentació de noves publicacions ocupa un apartat prou ampli del programa, amb títols com ara Comptes en forma de L, de Miquel Palol; o els nous volums de l'editorial Ensiola (dia 7), com Riberes de plata, de Miquel Mas Ferrà.

A més, la Setmana del Llibre dedicarà alguna sessió al debat de temes que no tenen res a veure amb la literatura. Així, els actes es clouran el dia 14 de febrer amb una taula rodona sobre la qüestió del patrimoni històric i en la qual intervindran, entre altres, l'arqueòleg Ferran Tarongí i l'historiador Gaspar Valero.