Llegat Jueu i IEB difondran junts la cultura jueva creada a Mallorca

Les dues entitats signaren un conveni marc de col·laboració

TW
0

L'Institut d'Estudis Baleàrics i l'associació Arca Llegat Jueu signaren ahir un conveni marc de col·laboració amb una validesa d'un any. La intenció de les dues entitats és col·laborar per a la difusió de la cultura produïda pels jueus, els conversos, i pels seus descendents a les Illes Balears.

El president de l'Institut, Gabriel Janer Manila, es mostrà satisfet «de poder firmar un acord com el d'avui, aquests dies que celebram el 60è aniversari de l'alliberament d'Auschwitz, però també en un moment en què hem de recordar la persecució d'una col·lectivitat de Mallorca, uns fets que ens fan sentir vergonya i culpa».

Janer manifestà que «aquest conveni permetrà estudiar i analitzar el que han llegat a la nostra cultura molts d'escriptors, artistes i actors de teatre, un bagatge important i encara molt desconegut avui dia».

El coordinador de l'Institut, Miquel Segura, explicà que «l'acord és molt important perquè el feim amb una entitat civil de reconeguda trajectòria que fins ara ha estat desenvolupant moltes activitats en solitari i a la qual hem d'ajudar amb promoció exterior, però també interior».

El president del Llegat Jueu, Manuel Quadreny, assegurà que «allò que ens permetrà el conveni és ser molt més ambiciosos en els nostres plantejaments i aprofundir en les investigacions i la difusió d'aquesta cultura que, a poc a poc, deixa de ser un tema obscur».

La primera de les activitats que es duran a terme per desenvolupar aquest programa és una conferència de Joan B. Culla titulada Reflexions sobre el passat, perspectives de futur, preparada per al pròxim 17 de febrer a la Caixa.

A mig termini es preveu un cicle de conferències i una exposició al voltant de la figura dels cartògrafs mallorquins de la família Cresques. Quant a objectius més llunyans, es perfila una gran mostra sobre 2.000 anys de cultura jueva a Mallorca que podria ser duita a Israel.