Tanmateix, la resposta institucional local i autonòmica davant els esforços d'aquest departament ha estat, de moment, molt escassa. Un bon inici és l'homenatge que l'Ajuntament de Palma els retrà demà a les 21.30 hores al Teatre Xesc Forteza en el marc de la VIII Mostra de Cinema i Vídeo. En tot cas, allò que aquest laboratori necessita és «suport econòmic» per a la seva adequació a les noves tecnologies multimèdia, explicà ahir el seu director, Juan Montes de Oca.
Així, alguns dels seus alumnes han arribat a desenvolupar la carrera professional en productores tan importants com Industrial, Light & Magic, de George Lucas; Dream Works, d'Steven Spielberg; o Dygra, empresa amb seu a la Corunya que desenvolupà el primer llargmetratge europeu en 3D, El bosque animado, i que ara elabora el segon, una versió del clàssic de William Shakespeare El somni d'una nit d'estiu.
«Patim d'un mal comú a Espanya, el de ser més reconeguts a l'estranger que aquí», afirmà Montes de Oca. N'és una prova el fet que l'evolució tecnològica d'aquest departament de la Universitat s'ha sufragat en gran part «amb projectes nacionals i internacionals», com ara l'elaboració, finançada per la Unió Europea, d'un programari d'animació en temps real que combina imatges de 2D i 3D i en el qual, des de Mallorca, col·laboraren «com a partner en la definició de les utilitats del programa, com també en el desenvolupament d'assaigs, tests i produccions».
Si el Govern ha remès al Laboratori d'Infografia i Tecnologia Multimèdia Avançada (Ladat) de la Universitat dues partides pressupostàries concretes -una de «substanciosa» el 1996, amb la qual es pogueren «desenvolupar algunes infraestructures», i una altra el 2004, de 12.000 euros, «per a l'adequació tecnològica que permet la conversió dels curtmetratges al format de 35 mm»-, el Consell i Cort «no ens han donat mai cap subvenció».
Pel màster d'animació per ordinador i síntesi d'imatges hi han passat al llarg d'aquests quinze anys fins a 240 estudiants, un 85% dels quals treballa ara en aquest mitjà. Altres èxits obtinguts pel personal docent i per l'alumnat d'aquest departament universitari s'han traduït en nombrosos guardons i nominacions en certàmens cinematogràfics, tant de l'Estat com de fora.
A aquesta llarga llista de premis s'hi afegeix la darrera nominació als premis Goya de l'any passat amb el curtmetratge The Trumouse Show, realitzat el 2002 pel llavors encara alumne Julio Robledo i supervisat pels professors Juan Montes de Oca, Josep Hernández i Miquel Mascaró. Aquesta cinta, la durada de la qual és de just cinc minuts i mig, es desenvolupa a la Nova York de la dècada dels anys 20 i té com a gran protagonista un dibuix animat que descobreix la realitat de la seva existència.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.