La Generalitat catalana enceta avui la campanya Dóna corda al català, una iniciativa que pretén fomentar l'«ús efectiu» de la llengua catalana. Val a dir que es tracta de la primera d'«abast global» que el Govern català posa en marxa des de l'any 1982, segons explicà el conseller d'Universitats, Carles Solà, i el secretari de Política Lingüística, Miquel Pueyo.
El secretari de Política Lingüística, Miquel Pueyo, assegurà que «no és només una campanya institucional», sinó d'abast popular, perquè el català sigui «fàcil i accessible» per a tots i com a «símptoma de normalitat». Miquel Pueyo explicà que el català ha arribat a un nivell de coneixement i de prestigi, però que ara se'n vol promoure l'ús efectiu, tenint en compte que fins a un 94,5 per cent de la població catalana diu que l'entén.
La imatge de la campanya és una boca saltadora -que serà batejada per votació popular- a la qual cal donar corda. A més també s'emetran espots per ràdio, televisió i s'inseriran anuncis a la premsa. El pressupost total de la campanya és de 3.195.000 euros.
Per ell, cal evitar que es produeixi la situació d'«un gran nivell de coneixement» amb un «baix ús». Pueyo afirmà que «preocupa» de manera principal la qualitat de la llengua en termes de «capacitat expressiva» i destacà que una persona que parli català amb accent sud-americà és «una victòria social».
Així mateix explicà que la campanya té objectius secundaris com ara per exemple potenciar els valors que vinculen llengua i vida quotidiana, acostar els joves al català, promoure l'estímul d'aprendre el català als benvinguts i fer veure a la generació del relleu (entre els 25 i els 45 anys) que són un «element insubstituïble» per difondre la llengua.
Miquel Pueyo afegí que «Dóna corda al català» es dirigeix principalment a la generació del relleu i joves de l'Àrea Metropolitana de Tarragona i Barcelona, els catalanoparlants que tendeixen a canviar de llengua en les relacions interpersonals i als no usuaris del català que saben parlar-lo, però que no s'hi atreveixen.
Per això la campanya va acompanyada d'altres lemes com ara Parla sense vergonya, Parla amb llibertat i Per començar, parla en català. Pueyo assegurà que aquesta campanya es desenvolupa perquè «totes les societats han de donar corda a les seves llengües», perquè «continuïn vives». El conseller d'Universitats, Carles Solà, precisà que aquesta campanya és el «tret de sortida» d'una sèrie d'activitats en un context en què s'ha de visualitzar l'ús del català com a llengua «vàlida» i «útil».
La mascota escollida com a eix per a la campanya obeeix al fet que «amb els seus bots simbolitza perfectament la necessitat de transmetre la llengua a les noves generacions i de facilitar-ne l'aprenentatge, i ens semblà una forma simpàtica i no excessivament institucionalitzada de fer-ho», afirmà el secretari de Política Lingüística. Al llarg del territori es repartiran més de 50.000 boques botadores.
Segons la darrera Estadística d'Usos Lingüístics a Catalunya del 2003, el català és considerada la llengua pròpia del 48,8 per cent de la població que resideix a Catalunya, mentre que el castellà ho és del 44,3 per cent. En canvi, la primera llengua parlada de petit a casa és el castellà, amb un 53,4 per cent, per un 43,2 per cent del català.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.