Patrimoni lidera per primera vegada un projecte europeu de restauració

Entre d'altres iniciatives, a Mallorca s'adequarà Son Rossinyol i es crearan rutes culturals

Mas i Vicens amb els seus «parteners» Gabriella Massidda, Joana Cwiklik, Christos Foutzitzis, Rui Correia i Roberto Garau.

TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
El departament de Patrimoni del Consell liderarà en els propers dos anys el programa europeu Cultourest. La iniciativa té com objectiu l'intercanvi d'experiències en l'àmbit de la restauració de béns mobles i immobles, així com la creació d'itineraris culturals per visitar les obres restaurades.

Ahir tingué lloc a Palma la primera reunió entre els diferents representants d'aquest projecte que romandran a Mallorca fins demà. L'objectiu d'aquesta primera pressa de contacte és la de perfilar les iniciatives a dur a terme. La següent reunió serà a Polònia el proper mes de juny. El conseller de Territori, Bartomeu Vicens, explicà que «es duran a terme petits projectes de restauració, així com la creació d'un manual de bones pràctiques sobre les tècniques i materials que s'han d'utilitzar a l'hora de restaurar, intercanvi continu d'experiències...» Els resultats seran posteriorment publicats.

Aquesta és la primera vegada que el departament de Patrimoni pren part en un programa europeu. En ell hi participen ajuntaments i regions d'altres quatre països. Aquests són el municipi romà de Ladispoli i la regió de Sardenya, Alexandroupolis a Grècia, Lagoa de l'Algarve portuguès i l'ajuntament de Lebork, a Polònia.

El pressupost del projecte és d'1.228.300 euros, dels quals el cinquanta per cent seran fons europeus i la resta aportat per les pròpies institucions implicades. El departament de Patrimoni, per liderar la proposta, rebrà un major import de fons europeus. En concret, 190.000 euros.

Entre les propostes concretes que es duran a terme a Mallorca, el director insular de Patrimoni, Joan Josep Mas, avançà que s'adequarà el centre arqueològic de Son Rossinyol així com determinades rutes arqueològiques. Vicens reiterà la impotància del patrimoni com a un dels millors béns per poder atreure turisme de qualitat. Una creença que compartiren tots els representants dels ajuntaments i regions implicades en la iniciativa.

S'ha de dir que el departament de Patrimoni ha presentat diversos projectes a Europa i aquest és el primer que contesten favorablement. Tot i així, Mas no descarta que en breu se'n puguin iniciar d'altres. El projecte Cultourest pertany al prograna europeu Interreg IIIC. zona sud i és el mateix al que també opta l'Ajuntament d'Alcúdia per poder treballar de manera continuada durant tot l'any a la zona arqueològica de Pollèntia.