La torre de l'Homenatge obre les portes per explicar la seva història

La restauració de l'estructura de Bellver ha recuperat centenars de grafits dels empresonats de guerra

TW
0

P.GIMENEZ.Palma.
Després de quatre anys de treballs de restauració, condicionament i remodelació de les seves sales, la torre de l'Homenatge del castell de Bellver obre des d'ahir les seves portes, per transmetre a la ciutadania la història que romania amagada als seus murs en forma de centenars de grafits que han estat recuperats.

La batlessa de Palma, Catalina Cirer, acompanyada pel regidor de Cultura, Rogelio Araújo, i la directora del castell, Magdalena Rosselló, va recórrer les estances de l'estructura de la fortificació, que podrà ser visitada pels ciutadans fent una reserva prèvia.

Al costat d'aquest conjunt de grafits, el més gran conegut fins ara a l'Illa, a una sala acull el conjunt ceràmic del segle XVII que es descobrí a l'Olla durant els treballs de restauració i panells que destaquen els principals trets de l'espai, mentre que a una altra sala un audio explica la història de la torre i l'origen i simbologia dels gravats.

Magdalena Rosselló recordà que l'any 2001 -durant el procés de neteja dels murs de les tres sales superiors de la torre- «es van descobrir una gran quantitat d'inscripcions, entre d'altres, algunes escrites en francès i signades amb llinatges d'aquesta nacionalitat que van poder ser relacionades amb presoners de la batalla de Bailén».

Tot i que des dels anys vuitanta se tenia constància d'aquests grafits i del passat del castell com a presó política i militar, amb la restauració, finançada pel Consell i per l'INEM, «no només s'han respectat els grafits que estaven a la vista, sinó que s'han recuperat els que es van descobrir de nous, ocults a l'escala de caracol de la torre».

L'estança continua superior a l'Olla (l'antic Aljub) es va tractar d'una manera més específica i les tasques de restauració han tret a llum quasi un centenar de motius incisos als murs. Possiblement Andreo Bernal, fet presoner el 1714, és l'artífex no només de la firma que apareix il·luminada a l'escala sinó de «nombrosos motius, que tenen una intenció clara de lectura». Un audio, concebut per La Perifèrica, emula la veu d'aquest soldat per explicar què el va portar a ser tancat al lloc, així com la història de la torre.