Malgrat el retard d'alguns dels assistents, la gala va començar estrictament puntual. La batlessa Cirer va presidir l'acte i va estar acompanyada a la primera fila pel president del Govern, Jaume Matas, el delegat del Govern, Ramon Socias, el conseller de Cultura, Francesc Fiol i la vicepresidenta del Consell, Dolça Mulet. Bona part de la corporació municipal féu costat a Cirer, i molt especialment el regidor Rogelio Araújo i la regidora María José Frau, artífexs de les festes de Sant Sebastià. Els regidors socialistes Santi Morey i Ramon Torres també foren a l'acte.
La vetlada es va iniciar amb l'actuació de l'Escola de Música i Danses de Mallorca, acompanyats pel Quintet Folk 42. Els balladors dansaren a la perfecció els compassos del bolero de l'amor, on es mostrà l'art del festeig en la música tradicional mallorquina i el bolero de Selva.
Maria de la Pau Janer va presentar la gala i va demostrar en nombroses ocasions que dominava l'ofici. El discurs va començar amb unes paraules sobre el moment que travessa la ciutat de Palma. Un dels fets que varen ser destacats per sobre de tots és l'existència del Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma,Es Baluard, «el rodatge del qual és tot un èxit i un punt de trobada a la Mediterrània. Un museu al qual l'espera un futur profitós i ple d'iniciatives».
L'entrega dels premis va començar pel Ciutat de Palma Llorenç Villalonga de novel·la en català. El guanyador, el conseller editorial de Diari de Balears, Miquel Ferrà i Martorell, per l'obra Abdalà Karim, el predicador. Ferrà recollí el premi i explicà que l'obra és «un crit a favor dels pobles oprimits que lluiten per la seva independència». Ferrà va ser llargament ovacionat pel respectable.
El segon premi que es va atorgar fou el Camilo José Cela de novel·la en castellà. Va ser per a Daniel Chavarría Bastélica, natural d'Uruguai i instal·lat a l'Havana. El premi va ser recollit per la seva germana Manuela. L'obtingué per Príapos.
El torn de la poesia es va iniciar amb el premi Joan Alcover destinat a premiar obres inèdites en català. El guanyador va ser Josep Lluís Aguiló, l'únic una mica divertit de tots els que pujaren a l'escenari. El premi fou per Monstres.
El segon premi de poesia, el Rubén Darío, fou per al gadità Manuel Jurado per El invitado incómodo. L'Antoni Gelabert d'Arts Plàstiques va ser per a Nono Bandera per El Gigante. En no ser a la sala, el premi fou recollit per Neus Cortés. Precisament els artistes varen ser presents a la sala i es va poder veure Jaume Mir, Amador, Rafa Forteza, Joan Costa, Pep Llambies, Joan Bennàssar, Pep Guerrero, Ñaco Fabré i Marcos Vidal, entre d'altres.
Dels escriptors només hi havia membres del jurat, el cap de promoció externa de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Sebastià Alzamora, i l'editor dels guardons, Francesc Moll. La batlessa Catalina Cirer va fer un discurs molt poètic i advocà per una cultura «que no és patrimoni exclusiu de ningú» i que també «sigui un element per aconseguir una societat més justa i oberta al canvi». Cirer també agraí als treballadors municipals la seva professionalitat per fer que la gala d'ahir fos tot un èxit.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.