P.GIMENEZ.Palma.
Tota la tasca experimental que Antoni Gaudí (1852-1926) desenvolupà al seu taller i els resultats que obtingué després de traslladar a la realitat els fruits d'aquesta investigació es troben reflectits aGabinet Gaudí itinerant, l'exposició didàctica que s'inaugura avui a l'Espai Ramon Llull de Palma, on romandrà fins al pròxim dia 27 de febrer.
Precisament, Crusella explicà la doble concepció deGabinet Gaudí. D'una banda, una exposició «convencional» revisa obra per obra els projectes més importants de Gaudí «a través dels dibuixos i les fotografies» que es mostren sobre plafons. D'altra banda, una rèplica de l'aula de la Pedrera serveix perquè un monitor expliqui les aportacions tècniques i decoratives que Gaudí va fer al món de l'arquitectura, amb l'ajut de maquetes manipulables, material didàctic i videoprojeccions.
Concebut per la Fundació Caixa Catalunya, la mostra que porta a Palma la Direcció General de Cultura del Govern ha estat dissenyada per difondre entre el públic, i especialment entre els estudiants, la figura i l'obra de l'arquitecte, les seves principals aportacions i el seu mètode de treball.
I ho fa a partir de les dues parts en què es troba estructurat el muntatge, que fou presentat ahir per la directora general de Cultura de l'Executiu, Catalina Sureda; el responsable de la Fundació Caixa Catalunya, Josep Maria Bedmar; i la responsable del Servei d'Educació de la Fundació, Maria Dolors Crusella.
A partir d'aquest material, el visitant s'apropa a la figura i l'obra de Gaudí poc a poc. Primer es contextualitza el personatge, un home en qui convergeixen el vessant artesà i tradicionalista del XIX i l'esperit d'avantguarda que s'albira amb l'inici del XX. Tot seguit, el muntatge incideix en les influències -tècniques i materials- dels nombrosos estils històrics que s'endevinen a la producció del català i, després «posa de relleu la importància de la natura i la geometria» en les seves realitzacions.
En aquest sentit, les activitats permeten reflexionar «sobre com Gaudí assimilà les formes de la natura a la seva arquitectura» i sobre «com va crear una nova geometria basada a les superfícies reglades, compostes per línies rectes que determinen superficíes corbes a l'espai», entre d'altres.
El mètode de treball de l'artífex de la casa Batlló i la Pedrera, és un altre dels punts que aborda el muntatge, que posa un especial èmfasi a explicar el disseny de l'arc catenari i l'aplicació. S'exhibeix la rèplica de la maqueta polifunicular que Gaudí emprà en el seu disseny de la Sagrada Família.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.