Menys de la meitat dels balears segueix una alimentació saludable

Els joves occidentalitzen la seva dieta en detriment de la salut

TW
0

Menys de la meitat de la població de Balears du una alimentació sana pròpia de la dieta mediterrània, segons la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària, que ressalta l'«occidentalització» cada vegada major del menjar, sobretot entre els joves.

D'acord amb aquesta font, només el 43 per cent dels balears compleix amb els consums i costums recomanables propis d'una dieta ideal, ja que la ingesta de fruites, verdures, llegums, cereals, patates i pa és menor que l'adequada, mentre que el consum de greixos saturats d'origen animal és superior.

«L'alimentació, per si sola, explica aproximadament la meitat de les causes de mort prematura», destaca aquesta societat a la seva primera guia pràctica sobre alimentació saludable. Després de dos anys de treball, un grup de vint experts en nutrició ha elaborat aquesta Guia de l'alimentació saludable, que incorpora la nova piràmide d'aliments saludables en la qual, com a novetat, s'introdueix el consum moderat i optatiu en adults sans de begudes fermentades de baixa graduació, com cervesa, vi o sidra.

Realitzar com a mínim cinc àpats diaris, menjar una àmplia diversitat d'aliments en la dieta i planificar amb temps quin tipus d'aliment es necessita i en quina quantitat són alguns dels consells que proposa la nova guia.

En el cas de Balears, assenyala la guia que, tot i que encara perduren els hàbits alimentaris propis de la dieta mediterrània, se n'observa un cada pic major «occidentalització», especialment en el cas de la població juvenil. El document assegura que «l'empobriment de la dieta es deu fonamentalment al menor aportament de vitamines i minerals, amb un dèficit important en composts antioxidants».