JOANA NICOLAU.Palma.
El Col·legi de Llicenciats, a instàncies de la Secció d'Arqueologia, analitza aquests dies la viabilitat de tornar a dur davant el jutge el metge suís Rupert Spillman pel cas Santueri. Si es formula, la causa s'interposaria en considerar-se que l'arqueòleg aficionat ha comès «intrusisme deslleial».
El president de la Secció d'Arqueologia, Ferran Tarongí, explicà que ser «arqueòleg aficionat no és una figura legal que el capaciti i li atorgui potestat per dur a terme actuacions com les realitzades a Santueri, de la mateixa manera que un metge aficionat no pot fer operacions encara que siguin d'apendicitis».
Com publicà aquest diari, la causa oberta contra Spillman per un suposat delicte de contraban de peces patrimonials va ser sobresegut fa escasses setmanes per la jutgessa de Manacor. La decisió judicial es basava que «en tot moment actuà de bona fe» i que la perpetració del delicte penal no apareixia «prou justificada». Ara els arqueòlegs recorren a aquesta nova possibilitat per «evitar temptacions a nous Indiana Jones i que puguin quedar impunes davant la llei».
Els arqueòlegs, bastant decebuts per la sentència recent, afirmen que no són «juristes aficionats» i per tant no poden entrar a discutir la decisió judicial. Tot i així, donaren testimoni que el sentir de tots els professionals col·legiats de l'Estat, com també de nombrosos equips universitaris és el de «rebuig frontal» a la sentència. De moment, el que tenen clar és que Spillman «no és arqueòleg» i, per tant, «no pot realitzar de motu propio cap tipus d'actuació o de campanya arqueòlogica». Tarongí afegí gravetat a aquest cas concret en recordar que «encara manco es pot fer en una zona com Santueri, que té la màxima protecció, la de Bé d'Interès Cultural. Tampoc usant un detector de metalls, que està prohibit per la llei de patrimoni».
Un altre aspecte que els arqueòlegs, que no són «juristes aficionats», no entenen, és com pot ser que la jutgessa no realitzàs un peritatge sobre els possibles danys provocats per Spillman a Santueri. El raonament jurídic final afirma que «el delicte de danys no ha pogut demostrar-se», entre d'altres raons per «la impossibilitat de practicar la prova pericial» perquè no s'han trobat arqueòlegs. Tanmateix, la jutgessa afirma que aquesta prova no es considera necessària, ja que hi ha testimonis que acrediten que no s'han provocat mals.
Els testimonis en qüestió són els de Jaume Cardell i Biel Pons, ambdós arqueòlegs del Consell i possibles responsables, en cas que Spillman hagués comès un delicte, dels mals que no provocà, segons la jutgessa. El peritatge no s'efectuà perquè l'administració de justícia no arribà a acords amb arqueòlegs independents.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.