L'Estat adverteix que no tolerarà altres reclamacions sobre l'Arxiu

Denuncien l'espoliació de peces d'art de Castella-Lleó a la postguerra

TW
0


El ministre de Treball, Jesús Caldera, assegurà ahir que el Govern de l'Estat no acceptarà cap altra reivindicació de documents de l'Arxiu de Salamanca ja que només la Generalitat està en el seu legítim dret perquè es tracta d'una institució ja constituïda que n'era la propietària legítima. En paraules de Caldera, a banda de Catalunya, «ningú té cap títol per demanar més documents».

El ministre argumentà que «la immensa majoria de documents reivindicats per la Generalitat, inclosa la còpia de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, no pertanyen al període de la Guerra Civil i per tant si són seus, haurà de retornar-los-hi». En aquest sentit, Jesús Caldera indicà que els documents a tornar afecten un percentatge mínim de documentació, «ni tan sols el 3%».

«No hi ha hagut cap altra reivindicació i si n'hi hagués el Govern no hi donarà curs, guiats per l'informe dels experts, que són els qui des del punt de vista de l'arxivística consideren que no es trenca la unitat documental i que és una mínima devolució que no suposa cap dany a l'Arxiu», puntualitzà Caldera. Així mateix, el ministre explicà que el català és un cas puntual en què «a punta de pistola s'intervingueren documents que es feren servir per afusellar gent, fins i tot cartes privades que foren aliment d'acusacions en tribunals militars que acabaren amb la mort de les persones», recordà. «Tot això s'ha de superar i, per això, s'ha de construir un gran centre de la memòria compartit que analitzi el que fou aquella època perquè no torni a passar», proposà Caldera.

Mentre continua el debat per la decisió de la comissió d'experts de tornar els papers a Catalunya, el president de l'Institut Castellanolleonès de la Llengua, Gonzalo Santoja, denunciava que responsables del Museu Marés organitzaren l'espoliació de peces d'art de Castella-Lleó i advocava per reclamar les peces amb independència del que ocorregués amb l'Arxiu. Segons Santoja, en la Postguerra, Castella-Lleó fou objecte d'espoliació «sistemàticament instrumentalitzat i organitzat» pels qui en aquell moment treballaven al Museu Federico Marés.