Penitència a l'Epifania

La batlessa rebé de per totes bandes en l'Adoració desl tres Reis d'Orient de Llorenç Moyà

Alguns actors s'acarnissaren amb Cirer.

TW
0

P.G.Palma.
L'Adoració dels reis d'Orient de Llorenç Moyà traslladà a Ses Voltes el debat polític i social de la Mallorca del segle XXI al Jerusalem del malvat Herodes. El muntatge que organitza Taula Rodona tornava a rememorar davant un nombrós públic l'any 1 de l'era cristiana al representar el clàssic mallorquí.

Engalanats amb nou vestuari, els actors sortiren a escena. Des del primer moment les improvisacions van cridar l'atenció sobre els temes candents que copsen el dia a dia. No hi faltaren al·lusions a la polèmica requalificació dels terrenys de La Real, el soterrament de les vies del tren, la televisió autonòmica IB3 i la construcció de l'autovia, entre d'altres.

Seguint l'ordre d'intervenció, després d'introduir la funció el mestre de cerimònies (Madó Pereta), destacà l'ímpetu que imprimiren als seus personatges els criats dels Mags (J. Miquel Perpinyà, Fina Costa i Paquita Trias).

Melcion (Janer Manila) es mostrà molt mesurat, mentre que Gaspar (Santiago Coll) imprimí més nervi i no dubtà a demanar «en foraster a la Santa Patrona Maria Umbert, que no nos toque las antenas i nos deje ver TV3». Baltasar (el periodista de Diari de Balears Joan Carles Palos), destacà per la seva declamació.

Herodes encarnat enguany pel periodista Jordi Bayona rebé ses Majestats. La interpretació del rei guanyà expressivitat a mesura que avançava l'obra i també demostrà la seva picardia quan exigí, des de la seva posició de poder, que «a Mallorca i a tots els racons facin autopistes i urbanitzacions, que ningú no dugui camisa i tothom porti morral».

També fou ben acollida la intervenció del majordom (el secretari de CCOO Josep Benedicto), que intercanvià irònics diàlegs amb el secretari Josep Lliteres, que batià la batlessa com a Catalina Ball de Bot. I és que, Catalina Cirer, pastoreta a la funció, rebé de tots els costats. Continuant amb la funció, cridats per Madó Pereta, els Doctors de la Llei (Nicolau Dols i Antoni Montserrat) feren la seva entrada en un microcar aixecant els aplaudiments.

La cantant Victòria Maldi va sorprendre amb la seva veu interpretant la Sibil·la. Herodes defallia just abans que el dimoni (José Vico) fes la seva aparició. Ataviat amb la mitra dels Bisbes, l'actor gaudí de la col·laboració del petit de tres anys Bernat Josep Dols, qui s'apropà al cos immòvil d'Herodes i li ordenà: «Xerec, xerec, veste'n!».

Arribava el final. El Bon Jesús, encarnat per Quim Roig, era engronsat per la Mare de Déu (Maria Umbert), que assegurava que la IB3 «no serà en arameu, ni en català barceloní, serà en la nostra llengua, el català que parlam aquí». Al costat, Sant Josep (Josep Oliver) i els portaveus dels pastors Mariano Torres (ONCE) i l'historiador Sebasità Serra, advocaven per la «integració social de les persones discapacitades», el primer, i per tenir cura de la terra, a la que «hem trobat més obres que mai» i «molta gent que no parla la nostra llengua» el segon. Amb l'anunci de l'àngel (la periodista Mariana Díaz), que desaconsellà als Reis de prendre «els quatre carrils de Jacint Verdaguer», finalitzà l'obra.