P. GIMENEZPalma.
L'escriptor mallorquí Sebastià Alzamora va ser guardonat ahir vespre amb el Premi Josep Pla de prosa en català, que convoca Ediciones Destino, per la seva obra La pell i la princesa, «una novel·la històrica i romàntica» amb la qual l'autor aprofundeix en el gènere fantàstic. Alzamora recollí el guardó en la mateixa cerimònia a la qual Pedro Zarraluqui, amb Un encargo difíci guanyà el Nadal de novel·la.
L'escriptor, que recentment acaparà l'atenció informativa dels diaris en ser objecte d'«amenaces de mort» contra la seva persona difoses pel Círculo Cultural Mallorquín, qualificà la seva obra com «una novel·la d'aventures» i, sobretot, «una novel·la romàntica», que situa la seva acció al segle XVII, a la ciutat de Praga, just al moment que començava la Guerra dels 30 anys.
El jurat integrat per Francesc Escribano, Manel Ollé, Baltasar Porcel, Maria Mercè Roca i Joaquim Palou, va decidir atorgar el 37 Premi Josep Pla a l'obra que sota el títoLa tempesta perdurable i amb el seudònim «L'home coix» optava al guardó al costat d'altres 13 originals. Orgullós de poder afegir el seu nom a una llista d'autors molt importants, Alzamora afirmà que «és un privilegi rebre un guardó amb tanta tradició i prestigi com aquest».
Aquest context serveix a Alzamora com a pretext per explicar la història d'«un rodamón, Puppa, que entra a files al bàndol protestant i s'enamora de qui no deu, d'una princesa», assenyala.
Però el que fins en aquest punt és una història romàntica es complica. Puppa, el protagonista, és també la veu de la narració, que l'autor articula emprant el recurs deflash bak. «Al llibre apareix un altre personatge, un obrer d'una gravera al qual li ha estat amputada una cama. Algú li comenta que la seva extremitat ha estat 'adquirida' per un home i, sorprès, cerca el comprador, que no és altre que Puppa». Quan el protagonista ha d'explicar a l'obrer què en vol fer de la cama, «un llibre de pell», és quan comença la seva narració.
I és que el llibre va néixer de l'interès de l'autor per indagar en una notícia que llegí a les pàgines del diari fa anys «i que deia que a un museu de Txèquia es conservava un exemplar de l'Odissea enquadernat amb pell humana». Tot i que Alzamora viatjà a Praga, l'autor no ha pogut veure mai l'exemplar, que «es va convertir en una sort de neura. Volia crear bellesa a partir de la mort», afirmà. En paral·lel es recrea el mite hebraic del Golem, que, configura en el seu conjunt «una novel·la gòtica sobre amor, poder i aprenentatge», afirmà.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.