A la pràctica aquest document es transformarà en un conveni de col·laboració estable entre les dues institucions que se signarà el proper 14 de gener a Barcelona, quan s'inauguri la mostra dedicada a Joan Alcover i Costa i Llobera que ahir es va tancar al Centre de Cultura de Sa Nostra.
Però la pau catalana s'escenificà a la seu de l'Institut d'Estudis Baleàrics amb la presència de la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Caterina Mieras; i el conseller de Cultura del Govern balear, Francesc Fiol. Tant un com l'altra volgueren ratificar amb la seva presència un principi d'entesa entre els dos executius, si més no en matèria de política cultural.
Després de la sortida de Balears de l'Institut Ramon Llull, les relacions entre els dos executius havien empitjorat fins al punt que les relacions eren mínimes. L'entrada del Govern Matas en el projecte de l'Euroregió ha desbloquejat molts de camins i les conselleries de Cultura tornen a compartir projectes comuns.
Fiol
Ho exemplifiquen a la perfecció les paraules del conseller Fiol, que va explicar que «després d'una conversa molt llarga i de fons hem arribat a temes comuns que s'han traduït en aquests acords i amb la satisfacció que ens dóna poder impulsar projectes comuns. Catalunya és un poble germà amb qui ens uneixen moltes coses i sempre hem volgut tenir-hi una relació especial i predilecta. Per això hem passat el cap d'any i el nou any ens du aquests convenis i un aprofundiment en les nostres relacions i objectius comuns».
Per la seva banda, la consellera Mieras va explicar que «aquesta és una reunió que ve precedida d'altres en què es varen assolir acords comuns i projectes com l'exposició d'Alcover i Costa, i que ara es tradueix en una major col·laboració que ja existia, però que serà més forta aprofitant la cultura i la llengua, que són els nostres lligams comuns».
La Declaració de Palma per a la col·laboració especifica que es faran activitats de promoció i difusió comunes; exposicions entre les dues entitats; convocatòries d'ajuts coordinades perquè no siguin excloents i que es puguin complementar entre si; participació comuna en les activitats que cada institució realitzi per promoure i difondre el coneixement i prestigi de la literatura catalana i dels seus autors. El darrer punt del document explica també que s'estudia la manera com l'IEB entrarà en la commemoració de l'any del llibre i la lectura 2005 (en un principi a través d'intercanvi d'exposicions).
El president de l'IEB, Gabriel Janer Manila, va remarcar que «aquesta és una ocasió molt bona per signar un document que marca els projectes i la vocació cap al futur amb una entitat de molta importància», mentre que el director de la institució, Jaume Subirana, va destacar que «aquest document deixa enrere malentesos i desencontres recents, i obre i mostra la voluntat de crear un nou escenari de col·laboració explícit entre les nostres dues entitats».
Patrimoni comú
Així mateix, Subirana va explicar que «aquesta col·laboració, i el proper conveni estable que se signarà a Barcelona, arrenca des de fets indiscutibles i des del nostre patrimoni comú, que és la llengua i la literatura que defensarem i potenciarem tant com poguem».
Tant Mieras com Fiol varen destacar que el camí de l'Euroregió també obre noves portes i fórmules a la col·laboració entre els dos governs «amb fórmules que encara hem d'estudiar perquè impliquen més gent, no només a nosaltres».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.