La incògnita sobre on és enterrat es podrà resoldre enguany

Això permetrà descobrir en un futur quins són els orígens de l'almirall

TW
0

L'equip del Laboratori d'Identificació Genètica de la Universitat de Granada, que treballa en l'estudi d'ADN de les restes trobades davall la catedral de Sevilla i atribuïdes al navegant Cristòfol Colom, tendrà el 2005 els resultats «definitius i totalment concloents». Així ho va anunciar el seu director i metge forense, José Antonio Lorente, qui va assegurar que l'any pròxim no només se sabrà si Colom va ser enterrat a Sevilla o a Santo Domingo, sinó que també es coneixeran dades sobre els seus orígens, que es debat entre Gènova, Catalunya, Eivissa i Mallorca, entre altres llocs.

Després de més de dos anys d'intensos estudis de les restes de Sevilla, l'equip investigador avança «lentament, però cada vegada amb major nombre de dades», va dir Lorente.

El treball dels experts del Laboratori d'Identificació Genètica és complicat, ja que les restes amb les quals treballen es troben en un estat «molt deteriorat» i gairebé pulveritzades, fet al qual s'uneix la negativa de Santo Domingo a permetre que s'analitzin les restes que estan davall la seva altra tomba oficial.

Fins al moment, les dades obtingudes després de les anàlisis genètiques i antropològiques han consolidat la hipòtesi que Colom va poder ser un corsari català d'origen noble i culte que va lluitar contra els mateixos Reis Catòlics, que van donar suport després a la seva expedició a Amèrica, i que les seves restes reposen a la capital sevillana.

Els resultats d'aquesta investigació sobre la destinació final del cèlebre navegant, que va morir a Valladolid el 1506, es convertiran en un preàmbul dels actes previstos per commemorar el maig de 2006 el cinquè centenari de la seva mort.

La tesi del naixement mallorquí de Colom és defensada per Gabriel Verd, que afirma que el navegant era nebot dels Reis Catòlics i fill del príncep de Viana. Verd també creu en la relació del descobridor d'Amèrica i Isabel de Castella, ja que Enric IV de Castella va oferir Isabel en matrimoni al príncep de Viana.

Verd afirma que Colom és el fill del príncep Carles de Viana i Margalida Colom, que va néixer de les relacions que varen mantenir els dos durant la seva estada a Mallorca. Margalida Colom habitava llavors sovint unes terres a s'Alqueria Roja, en el terme de Felanitx. Si l'ADN de Colom i el del príncep de Viana coincideixen es podrà aclarir el possible origen mallorquí de l'almirall.