La polèmica per la tornada dels papers de Salamanca a Catalunya no ha fet més que començar. Les obres iniciades pel Consistori salmantí, amb l'enreixament del carrer on hi ha l'arxiu i la decisió dels experts i del Govern central han iniciat una guerra d'acusacions i de propostes ben diverses en les quals totes les comunitats i ajuntaments aprofiten per demanar la devolució dels seus elements patrimonials i arxivístics.
El batle de Salamanca, Julián Lanzarote, va anunciar ahir que en els propers dies presentarà un informe davant la UNESCO perquè sàpiga «el que està passant» amb l'Arxiu General de la Guerra Civil a la vegada que ha manifestat que sol·licitarà empara al Defensor del Poble en la seva condició de ciutadà i es dirigirà a l'Organització de les Ciutats del Patrimoni Mundial (OCPM) de la qual en forma part Salamanca.
La vicepresidenta primera i portaveu de la Junta de Castella i Lleó, María Jesús Ruiz, assegurà ahir que el Govern regional es plantejarà la possibilitat de sol·licitar el patrimoni de la regió a fora sempre que no es respecti el criteri d'unitat, ja que al seu judici «el patrimoni està en el conjunt del territori a disposició de tots els espanyols».
El batle també va aclarir que se li ha donat «una dimensió que no té» a la col·locació ahir de les tanques i apuntà que «s'estan fent especulacions que no tenen sentit» perquè la ministra no ha anunciat que vengui a cercar els lligalls de forma immediata.
El secretari general del PP, Àngel Acebes, va dir ahir que el Govern s'ha sotmès als independentistes, als que no volen Espanya, posant en risc la unitat d'un arxiu, creant un precedent perillosíssim, humiliant els salmantins i els castellano-lleonesos». Segons ell «la decisió del Govern de tornar a Catalunya els documents ha provocat que moltes comunitats autònomes estiguin demanant papers d'altres arxius nacionals, o també obres, perquè no es troben en determinades exposicions o museus i, per tant, l'enfrontament i la divisió entre comunitats».
Per la seva banda, el president català, Pasqual Maragall, va dir ahir que el retorn dels papers de Salamanca a Catalunya «no suposarà un cost polític» per a José Luis Rodríguez Zapatero, sinó un «benefici», ja que demostra que «l'Espanya plural no només és una idea, sinó una realitat» i que «el Govern governa». Maragall també entén que l'Executiu central haurà de superar «les emocions del moment o les reaccions singulars d'una ciutat o una comunitat autònoma» en referència al refús suscitat per aquesta mesura a Salamanca i a la comunitat de Castella i Lleó, on governa el PP.
El president de Convergència, Artur Mas, va considerar ahir «tan ridícul com deplorable» que l'Ajuntament de Salamanca tengui ara «urgència» de fer obres i «descobrir que hi ha en el subsol» de la plaça en què es troba l'Arxiu de la Guerra Civil. «És tan ridícul que fa riure», va sostenir. No obstant, el dirigent nacionalista va instar el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero a no fer cas a les pressions.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.