El PSM demana que es reguli la visita a tots els immobles «BIC»

La Llei exigeix un mínim de quatre dies al mes durant quatre hores

TW
0

El grup de consellers del PSM al Consell de Mallorca vol que es faci complir la legislació sobre el règim de visites als Béns d'Interès Cultural de Mallorca i per a això durà el tema a la propera sessió plenària de la institució.

El portaveu del grup, Antoni Alorda, ha preparat una moció en els acords de la qual es pot llegir: «Que la Comissió Insular d'Urbanisme aprovi i faci públic el règim de visites de cada un dels Béns d'Interès Cultural de Mallorca d'acord amb la normativa vigent. L'acord s'adoptarà prèvia negociació amb els titulars dels drets reals afectats i amb audiència als ajuntaments dels municipis on es trobin els Béns». La segona entesa a la qual volen arribar els nacionalistes és «instar la Junta Interinsular de Patrimoni a elaborar una proposta de text reglamentari que desplegi la Llei del patrimoni històric de les Illes Balears, a fi de regular la visita dels Béns d'Interès Cultural».

Alorda recorda, en l'exposició de motius de la moció, que la Llei del patrimoni històric de les Illes Balears regula la visita als Béns d'Interès Cultural. Amb l'objectiu de fer possible que els ciutadans apreciïn el patrimoni cultural illenc i en gaudeixin, els propietaris dels BIC immobles n'han de permetre la visita pública almenys quatre dies per mes, en dies i hores assenyalats amb antelació. Segons el PSM, «la Llei no especifica més enlla d'aquest punt i, per tant, cal un desplegament reglamentari per aclarir l'exercici d'aquest dret».

Com que aquest reglament no s'ha desenvolupat, la Llei que mana és la del patrimoni històric espanyol, la qual especifica i disposa que «els propietaris de tota mena de Béns d'Interès Cultural estan obligats a permetre'n i a facilitar-ne la visita pública en les condicions de gratuïtat que es determinen reglamentàriament, com a mínim quatre dies per mes, en dies i hores prèviament assenyalats. És remarcable que, a diferència de la legislació autonòmica, es refereix tant a béns mobles com immobles i, a més, parla de gratuïtat de la visita».

El PSM també remarca que l'exercici d'aquest dret s'ha de negociar amb els propietaris afectats a fi d'arribar a enteses satisfactòries per a totes les parts i que l'Administració hauria d'assumir els costs que les visites públiques comportin per als titulars d'aquests béns.