TW
0


Sort s'erigeix en el major santuari de l'atzar espanyol en repartir la grossa més esperada de l'any. La fortuna tornà escollir la coneguda administració de La Bruixa d'Or i no es féu esperar per revelar la seva gràcia. Als tres minuts de començar el sorteig, els nins de sant Idelfons cantaven el número més desitjat: el 54.600. Venut en un setanta per cent per internet, curiosament, deixà la meitat dels milions que duia amb ella (180) a la població de Beas de Segura, Jaén.

El segon premi, el 45.564, resultà molt repartit, però fou a Burgos i Plasència on deixà més doblers. El tercer premi, el 23.342, es va vendre a la localitat alacantina d'Almoradí i es va distribuir per la comarca. Alguns dècims d'aquest número quedaren sense vendre i han tornat al Ministeri d'Hisenda. Entre les curiositats del dia que dugué la grossa destaca la sorpresa del pastisser de Beas de Segura (Jaén) Juan Antonio Herrera Sola, conegut com «El Perolillas», que repartí entre veïnats i altres localitats 180 milions de la «Grossa».

El propietari de l'administració de Sort, Xavier Gabriel, es vanagloriava de la venda mentre els agraciats exclafien en una desenfrenada bauxa que ben segur avui continua. El venedor explicà que «a la Bruixa d'Or li agrada volar i per això la grossa se n'ha anat del Pirineu volant per Internet». Gabriel repartí més de 390 milions d'euros en la venda dels 1.950 dècims del primer premi.

Ahir, era l'home més cercat del poble i no foren pocs els que se li acostaven tan sols per tocar-lo, sobretot els que no temptaren la sort amb ell. La intenció era que, en la següent convocatòria, el Niño, no els hi passàs de llarg. El batle de Beas, Lope Morales, fora de si, encara que sense cap dècim a la butxaca, afirmà la satisfacció de la localitat posant en relleu que «aquest poble és avui una autèntica orgia, una gran bacanal». A Benidorm, gràcies al pastisser de Beas, els operaris de la platja foren dels que resultaren agraciats amb el primer premi. Un d'ells, passà el dia amb un somriure d'orella a orella col·locant gandules i dedicant als turistes esplèndits «Good mooorning, mooorning» en sentir-se «doblement feliç».

Un dels casos més sorprenents de la jornada el visquè una jove a l'atur de Verín (Ourense). La dona comprà l'agost passat a Sort set dècims del número 54.600 del quals se'n quedà un, perquè trobà una nota amb aquesta xifra deixada pel seu avi, mort fa 25 anys. La jove feia quatre anys que jugava a aquest número, després d'haver trobat a un calaix una nota amb aquests dígits que el seu padrí deixà escrits amb 50 pessetes. En un dia especialment atractiu pels mentalistes i endivinadors, Juan Carlos Cofrades, conegut artísticament com «Santillana», muntà una estratègia per avalar que havia encertat el número agraciat amb la grossa.

Pareix esser que estava dipositat des del passat 15 de desembre en una urna, penjada de la Torre de Bujaco de Càceres, a la vista de tots. Poc després de las 13:30 hores, aacompanyat d'un notari, enmig d'una expectació inusitada, pujaren a la torre per revelar el número que el mentalista havia escollit, el el passat dia cinc i, curiosament s'hi va correspondre. Malgrat la seva habilitat mental, l'home, que està en atur, no tenia cap dècim d'aquest número...

A Lleó la fortuna va sorprendre els veïnats del poble de Cabreros del Río, on tocaren 30 sèries del 5.641, agraciat amb un dels quarts premis, quan estaven de funeral. «Es tracta d'un poble petit, de 550 habitants i la immensa majoria era a l'església, però quan es va escampar la notícia els veïnats canviaren la pena per les rialles. S'ha de dir que el bar que repartí la sort a aquest poble uns lladres robaren diversos dècims fa un mes i mig d'un altre sorteig.

Entre les personalitats conegudes, han resultat agraciats per la loteria de nadal els prínceps d'Astúries, encara que tan sols amb la terminació del tercer premi, i el president de la comissió d'investigació dels atemptats de l'11-M, Paulino Rivero.