J.CASTELLS. Palma.
Sons trencats és el títol de l'exposició homenatge dedicada al filòsof jueu Maimònides que s'inagurà ahir vespre a la Sala del So del Centre Cultural La Misericòrdia de Palma. La mostra, que combina plafons informatius sobre la vida i obra de Maimònides i l'obra artística de Ferran Aguiló, Rafa Forteza i Jaume Pinya, es podrà visitar fins el proper 10 de gener inclusiu.
L'exhibició s'emmarca en el programa d'activitats que fins el proper agost commemoraran el 800 aniversari de la mort del filòsof. «Una exposició mèrit d'Arca-Llegat Jueu que recull part de la història, de forma resumida i didàctica, de la gran majoria de caires de l'obra, pensament i controvertida vida de Maimònides entre tres religions monoteistes del moment», explicà Guillem Ginard, director insular de Cultura.
Manuel Quadreny, president d'Arca-Llegat Jueu explicà que «no tan sols ens interessa recuperar la cultura dels jueus de Mallorca, si no també els 800 anys de la mort d'una figura tan important com la de Maimònides». Quadreny afirmà que «a la vegada volem donar a conèixer part del patrimoni i les peripècies dels descendents dels jueus conversos. El seu llegat i memòria mereix ser estudiat i conegut».
L'exposició es combina amb l'obra escultòrica de Ferran Aguiló i les pintures de Jaume Pinya i Rafa Forteza. En nom dels tres artistes, Aguiló explicà que les peces exhibides complementant els plafons informatius «s'ha realitzat expressament per aquesta mostra». L'escultor afirmà que «cap de nosaltres sabia l'any 1352 ja hi havia una traducció de Maimònides feta a Mallorca». Pels artistes, aquest treball els ha «permès conèixer millor la seva obra que no té una influència directa i clara però si real». Maimònides que apart de les seves aportacions a la filosofia, influenciada pels grecs Aristòtil i Plató, també era metge i astrònom.
Cal esmentar la coincidència en dates de la mort del filòsof, el 13 de desembre de 1204 i la inaguració de l'exposició, tan sols 9 dies després del 800 aniversari de la seva mort.
«Maimònides defensà l'humanisme en un temps en el que va conviure amb ràfagues d'intolerància religiosa», explicà Abraham Barchilón, vicepresident de la comunitat Israelita de Mallorca. Aquest clima el féu emigrar, però a diferència d'altres que es dirigiren a Europa, ell «sempre tengué els ulls damunt el sud», i partí cap a Egipte, on la història es confon i alguns experts creuen en la conversió a l'Islam de Maimònides. «Nosaltres no creiem que passàs», apuntà Barchilón.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.