TW
0


Han passat sis anys, però el fruit ja és sobre la taula. Miquel Mas Ferrà presentà ahir el seu llibre Riberes de Plata amb el qual tanca el cicle temàtic que va iniciar el 1995 amb Camí de Palau i La Rosa d'Hivern. El volum ha estat publicat per Ensiola i en aquesta ocasió l'autor retrata i intenta explicar el sorgiment de les noves classes dirigents en els anys del canyellisme.

«Les maneres de fer de Cañellas i del canyellisme va marcar una època important a la història i a la política social d'aquesta Illa, sense entrar en consideracions de si fou bona o dolenta, i jo he volgut retratar aquesta època per cloure el cicle iniciat amb Camí de Palau».

«És una dreta mallorquina que sempre ha tengut el poder però que va haver de passar la prova de foc d'adaptar-se a un escenari democràtic. Cañellas va aconseguir fer aquest canvi i ho va fer molt millor que el seu successor i seguint el principi de Lampedusa, canviar algunes coses perquè tot continuï igual».

La referència a Lampedusa no és casual. Aquesta nova classe dirigent que apareix a Mallorca amb el boom del turisme «i quasi per generació espontània», és la que pren el relleu a una aristocràcia caduca que es perllonga dins el segle XX a Mallorca i que no té el seu relleu natural en la burgesia, com ocorre a Catalunya.

La caducitat retratada per Lampedusa a Il Gatopardo o Villalonga a Bearn, la substitució social que escarneix Frontera a Els Carnissers pot trobar la seva continuïtat en aquesta novel·la que retrata el canyellisme i que acaba el 1995, el mateix any que l'expresident va abandonar el poder a Mallorca.

L'escriptura li ha duit aproximadament tres anys de feina intensa a aquest escriptor que se sent més identificat amb els narradors de la generació dels setanta però que va començar a publicar als anys noranta amb regularitat. «Així i tot, jo crec que he fet un camí totalment personal i que en aquesta novel·la he tractat uns temes que crec que ningú no havia retratat de cap de les maneres».