La gala de la Nit dels Premis 31 de Desembre de l'Obra Cultural Balear, celebrada dissabte a l'Auditori d'Alcúdia, serví per inaugurar els actes que aquesta entitat durà a terme l'any vinent per commemorar l'Any de la Generació Alcover.
La gran quantitat i la qualitat del repertori d'actuacions de la gala, retransmesa en directe pel Canal 33 i per Catalunya Ràdio, relaxà l'ambient provocat per un curt però contundent discurs del president de l'Obra Cultural, Sebastià Frau, en contra de la política lingüística del Govern i de la creació d'IB3. Els presentadors de la vetlada, Núria Solé i Maties Salom, donaren pas a Frau perquè oferís un «balanç de l'activitat de l'entitat» durant el darrer any, però el president de l'OCB anà directe a centrar les seves crítiques en el Govern. El seu parlament fou interromput en un parell d'ocasions pels aplaudiments d'aprovació del públic.
Durant el reconeixement de Mèrits del Voluntariat, es va fer una menció especial de Tomeu Martí, activista de l'Obra i col·laborador de Diari de Balears, perquè «sense ell no haurien estat possibles totes les edicions de l'Acampallengua i del Correllengua, ni tampoc altres activitats».
En aquests actes es retrà homenatge a escriptors com Miquel dels Sants Oliver, Gabriel Alomar, Antoni Noguera, Miquel Ferrà i Maria Antònia Salvà, que tingueren relació amb el poeta Joan Alcover tot i ser bastant més joves que ell.
D'aquesta manera, s'interpretà per primera vegada la cantata Alcover i alcoverians, amb textos d'aquests autors interpretats per la Capella Mallorquina, acompanyada per altres músics i per rapsodes. La Nit de la Cultura també inclogué els actes de clausura del 150è aniversari del naixement de Joan Alcover i Miquel Costa i Llobera, amb diverses actuacions basades en obres seves.
Entre aquestes intervencions, hi destacà la interpretació efectuada pel ballarí i coreògraf Cesc Gelabert del poema Desolació de Joan Alcover, com també la realitzada per la Capella Mallorquina del text Amor a la pàtria de Miquel Costa i Llobera. Així mateix, hi actuaren el Marta Elka Grup, Miquela Lladó, Cris Juanico i els Mags de Binigall, o Joan Bibiloni, guardonat amb el premi Bartomeu Oliver.
Durant el lliurament dels XVIII Premis 31 de Desembre, i en un to més pausat, els guardonats expressaren algunes reivindicacions, com la del director de l'Escola Valenciana, Diego Gómez, i l'escriptora Maria Antònia Oliver en defensa de la unitat de la llengua catalana; o la del grup Romancer Nou, pel manteniment de les freqüències de TV3 i Canal 33 a les Balears.
S'esperaven amb expectació les paraules de l'expresident de l'Obra Cultural Balear i actual secretari general de Política Lingüística de la Generalitat, Antoni Mir, que precisament en la gala de l'any passat anuncià la seva renúncia al càrrec.
Mir, entrevistat en directe pel Canal 33, afirmà que tenia els mateixos sentiments que quan era president de l'OCB «per assistir a un esclat de qualitat d'artistes de les Balears» i per «participar en un acte de reconeixements d'actituds i valors en defensa de la llengua i la cultura catalanes».
En acabar la gala, l'organització posà a disposició del públic uns tiquets de cinc euros amb el lema «Tu tens la clau». L'objectiu de la iniciativa és crear la ràdio Somiseremràdio en substitució de la desapareguda Somràdio.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.