El conseller de Medi Ambient i Natura va fer aquestes declaracions en el decurs de la firma del conveni que subscrigué amb la presidenta de l'Associació d'Amics del Museu Marítim de Mallorca (AMM), Hortènsia Blanco, per recuperar a l'Escola Taller de Mestres d'Aixa del CIM els llaüts Alzina i Port Blau.
Tanmateix, mentre arriba la data, el departament de Medi Ambient i Natura treballa amb vistes al futur «aprofitant les sinèrgies» i forces actuals, assenyalà Borràs, com prova la recent creació de l'Oficina de la Mar. Aquesta iniciativa, nascuda a petició de l'Associació de Clubs Nàutics, té vocació de «realitzar funcions dinamitzadores del sector -físiques i documentals-, i especialment les relacionades amb la vela tradicional», aclarí el conseller.
Així mateix, el departament estudia plans museològics de centres marítims nacionals i internacionals existents, que serviran com a model en la redacció del pla del futur Museu Marítim de Mallorca. Barcelona, Malta, Bilbao, Vigo i Gènova (Itàlia) van ser alguns dels centres que Borràs cità com exemples, assenyalant que només mitjançant «un projecte de qualitat», que impliqui tots els sectors socials, el centre podrà aspirar a ser «un museu de referència internacional».
Una vegada completats els treballs de restauració, que es poden perllongar durant 2 anys, l'objectiu de l'associació és donar a ambdues embarcacions un ús públic per «divulgar i facilitar la recuperació de la navegació tradicional de Mallorca amb vela llatina».
Segons va explicar Pep Massot, secretari de l'associació, la restauració del llaüt Port blau s'emmarca dins del projecte Sa Nau, un programa orientat a «recuperar les embarcacions més significatives de la flota pesquera segons el Reglament de la Unió Europea», destacà.
Aquesta embarcació va ser construïda el 1948 al Port d'Alcúdia pel mestre d'aixa Joan Domingo «Curret». L'interès de la nau, de 9'69 metres d'eslora, 3'05 metres de màniga i 1'30 de puntal, rau en el fet que «conserva les línies d'aigua de navegació de la vela tradicional», segons explicà Massot, que recordà que l'AMM només té la cessió d'aquest vaixell per un període de 15 anys.
Per la seva banda, l'Alzina és el llaüt que fou exhibit al pavelló de les Illes Balears a l'Expo de Sevilla el 1992. Menys deteriorada que l'anterior -va ser restaurada els anys 80- aquesta nau aparellada totalment de vela fou construïda el 1945 a Cala Rajada pel mestre Miquel Rosselló Tarrassa. Propietat de l'associació, l'embarcació té 8'45 metres d'eslora i 2'80 de màniga.
El conveni que es va signar ahir s'emmarca dins del programa Mallorca i la Mar que es desenvolupa des de l'àrea de Medi Ambient i Natura per recuperar els elements patrimonials marítims flotants i que, el pròxim gener, encetarà «un altre programa de restauració que promourà la iniciativa privada», segons augurà el conseller Miquel Àngel Borràs.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.