TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
Les Clarisses Caputxines de Palma obriren ahir per novè any consecutiu la seva mostra de betlems i l'exposició que cada any organitzen amb motiu del temps de Nadal. La mostra, que du per títoL'àmbit femení en els segles XVII i XVIII, del palau al convent, ha estat comissariada per Aina Pascual i Jaume Llabrés, i vol evidenciar el canvi de vida que experimentaven les joves de la noblesa en deixar el luxe dels palaus on vivien i entrar al convent de vocació franciscana.

La línia argumental gira al voltant de la fundadora del convent a Palma, la virreina Clara Maria Ponce de León, el segle XVII, en commemorar-se l'any que ve el 300 aniversari de la seva mort. Al monestir es conserven alguns mobles i objectes de la seva època com ara un mirall de vasa rissada, una arquimesa, un joier de filigrana de plata i un petit tresor colonial, descobert el gener passat, compost per tres búcars i diversos tassons exòtics procedents de Centreamèrica. Tot aquest material ha permès als comissaris plantejar l'exposició. La mostra s'articula a través de sis sales. Cinc de les sales recreen l'austeritat del convent, mentre que la darrera mostra el luxe palatí en què vivien les joves abans de fer els vots. En concret s'ha recreat una sala característic de l'època de la casa d'Austria. En aquests llocs destaca la tarima coberta per una catifa on s'acaramullen els coixins de tal manera que les dones s'hi asseien o recolzaven sobre ells, segons la tradició moresca que pervisqué fins les darreries del segle XVII. La sala s'ha inspirat en algunes que es troben muntades a museus de fora com, per exemple, la de la Casa de Lope de Vega a Madrid. A Mallorca és la primera vegada que es mostra una estança d'aquestes característiques que només coneixíem per les descripcions dels inventaris antics dels palaus de Ciutat.

Pel que fa als ambients del convent, es recreen des d'una cuina tradicional a l'austeritat absoluta d'una cel·la, les sagristies del convent i la interior, l'antiga sala de labor... D'entre totes elles destaca la cel·la. S'ha de dir que les monges dormiren en estances com aquesta, sense matalàs, fins trenta anys. També cal destacar la sagristia interior del convent, que es mostra per primer pic. La mostra s'acompanya d'un seguit de conferències. La primera serà dia 20 i versarà sobre l'estrany costum dels búcars al segle XVII.