TW
0

P.G.Palma.
Experts i tècnics coincideixen a afirmar que la legislació patrimonial a les Illes té punts febles que s'han de modificar per garantir la protecció del patrimoni i evitar que es produeixin noves polèmiques com les viscudes ara amb l'aparcament d'Antoni Maura, el Bastió d'en Bérard i La Real.

Però les opinions dels especialistes, que advocaren per donar compliment rigorós a la llei, no pareixen ser compartides per l'àmbit institucional. Joan Josep Mas, director insular de patrimoni del Consell de Mallorca, fou l'únic representant polític que participà ahir a la segona sessió del fòrum patrimonial, organitzat per la Universitat de les Illes (UIB), per debatre sobre les polèmiques sorgides entorn els casos esmentats.

Mas defensà davant els atacas de la taula i del públic que seguí amb interès l'exposició, que, en contra del que s'havia referit, existeixen «suficients eines de protecció del patrimoni» i que «des del Consell feim el màxim per donar compliment a la llei i garantir la protecció», assegurà.

Segons afirmà el director, prova de l'interès de la institució insular és que «ja s'han iniciat les negociacions per redactar un Pla Especial» amb l'objecte de garantir la protecció conjunta del nucli antic de Palma. Tanmateix, en opinió de Mas, «donar a conéixer el patrimoni és l'eina fonamental per protegir-lo».

Respecte de la problemàtica que afecta el monestir de la Real, el director insular de Patrimoni assegurà que «es vol prostituir la figura de Bé d'Interés Cultural (BIC) per evitar la construcció del nou hospital» de Son Espases i defensà que, des del seu departament, se sol·licitaran tots els informes preceptius necessaris abans de prendre una determinació sobre l'ampliació de l'entorn de protecció -fins a 500 metres-, que es demana. Tot i la seva defensa, Mas acabà per eludir responsabilitats senyalant que les competències en la construcció de Son Dureta són de l'Ajuntament i del Govern, i, en la mateixa línia, en parlar de l'aparcament d'Antoni Maura, recordà que la responsabilitat és de Cort.

D'aquesta manera el director insular de Patrimoni contestava a alguns dels plantejaments que es van formular des de la taula, a la qual hi van participar el president de la Secció d'Arqueologia del Col·legi Oficial, Ferran Tarongí; l'arqueòloga, Magdalena Riera; el president de la demarcació de Mallorca del Col·legi Oficial d'Arquitectes, Frederic Climent; la vicedegana de la Facultat, Tina Sabater; i la catedràtica d'Història de l'Art, Catalina Canterellas.

Precisament, Cantarellas va llançar una de les últimes crítiques al lamentar que el Consell no destini pressupost a la Universitat de les Illes per realitzar investigacions i publicacions de caire patrimonial, mentre dóna suport a unes altres «universitats com la UNED». En aquest sentit, el director insular de Patrimoni s'excusà en les limitacions de pressupost del servei, que, tot i això «ha realitzat nombroses activitats i ha encetat accions amb l'objectiu de divulgar el patrimoni».