CARME CASTELLS.Palma.
L'escriptor i col·laborador habitual de Diari de Balears Bartomeu Fiol (Palma, 1933) va ser guardonat ahir al vespre amb el premi Carles Riba de poesia, en la 54a edició de la tradicional Nit de Santa Llúcia que organitza anualment l'entitat Òmnium Cultural. El premi, considerat el més important guardó de poesia en llengua catalana, reconeix la qualitat del darrer poemari de Fiol, Càbales del cal, amb el qual l'autor reapareix després de sis anys d'absència editorial.
A més de Fiol, foren protagonistes de la Nit de Santa Llúcia l'editor Emili Rosales, premiat amb el Sant Jordi de novel·la per La ciutat invisible, obra que barreja passat històric amb actualitat sobre la base d'una història d'amor; Vicenç Pagès, amb el premi Mercè Rodoreda de narrativa breu, per Com vols que ho sàpiga, recopilació de contes i biografies imaginàries.
Atorgat «per total consens, per total unanimitat», el guardó és també el reconeixement «a un dels poetes més importants de la poesia catalana» i «un dels absoluts mestres de la tradició catalana», en paraules de Sam Abrams, secretari del jurat que integraren els també poetes Anna Montero, Jordi Pàmies, Màrius Sempere i Jordi Sarsanedas.
Qualificat per Sam Abrams de poemari «impecable», Càbales del cal és un recorregut en clau poètica per un call sense adscripció a cap ciutat concreta. Respon a l'interés de l'autor per indagar en la cultura jueva, arran de la fascinació sentida per Fiol quinze anys enrere, en un viatge a Israel. «Vaig recórrer la costa sud del mar Roig, Tel Aviv, Jerusalem... i vaig poder conèixer el paisatge de l'Israel actual». D'aquest viatge se n'emportà un recordatori, la Càbala de Scholem, punt de partida d'una «investigació intensa sobre la Càbala en majúscules que va connectar amb les càbales minúscules: les suposicions, aproximacions, hipòtesis quotidianes».
La incorporació del tema jueu a la producció fioliana pren relleu en una altra motivació: la voluntat «d'aportar quelcom al deute que tenim els mallorquns amb els jueus, pel menyspreu i el maltractament que els seus descendents han patit fins no fa tant. Aquesta és una càrrega en la nostra història, el nostre pecat col·lectiu». Fiol ha bastit aquest volum com una tasca de recerca, «una via per apropar-me a una mica de veritat, perquè la poesia no és per a mi una labor d'orfebreria, sinó una via de coneixement».
La resta de guardons foren per a Toni Soler, pel programa radiofònic Minoria absoluta, Emili Manzano pel seu televisiuSaló de lectura, Francesc Ardolino en la modalitat Joan Maragall de Cristianisme i Cultura, el portuguès Carlos Monjardino amb el Joan B. Cendrós d'articles i Josep Pich per la seva biografia de Valentí Almirall. Els llibres, editats per Proa, sortiran al mercat coincidint amb el Dia de Sant Jordi.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.