TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
Els estudiosos del món de la guitarra Antoni Mir i Joan Parets publicaran en breu un nou estudi sobre La guitarra a les Balears i els seus constructors. En concret el volum se centra en les illes de Mallorca i Menorca, doncs pareix esser que a les Pitiüses no hi ha documentació que avali l'existència de tallers o artesans de la guitarra. Entre les curiositats que apareixeran al volum, que es presentarà el mes que ve a Maó, destaca la subhasta a Londres, el passat febrer, de la guitarra sis cordes més antiga de procedència balear. En concret, data de 1806 i fou realitzada pel mestre menorquí Pedro Olivas. Per ella es pagaren més de 2.000 euros.

A més d'aquest constructor, a Menorca destacaren bons constructors de guitarra, principalment del segle XIX. Entre ells se cita Joan Gutiérrez, de qui s'exposa un dels seus instruments al Real Conservatori de Madrid, el seu fill, Josep Gutiérrez, i Joan Riudavets, de qui es conserva un magnífic instrument al Palau d'Orient. Antoni Mir explicà que entre els constructors de Mallorca i els de Menorca pràcticament no s'observen diferències. «Generalment es tracta d'instruments molt ben treballats i molt ornamentats, amb fustes nobles».

Pel que fa als artesans de Mallorca, la informació que es recollia al volum que ambdós estudiosos presentaren a començaments d'enguany, ha estat completada amb més dates i informació sobre els constructors. Així mateix, s'afegeix un capítol sobre la restauració d'aquests intruments antics. Avui dia, tan sols existeix un taller de restauració específic de guitarres. És a Palma i el dirigeix Pere Fiol i Colomar i Francesc Forteza.

Antoni Mir posà en relleu el gran valor d'aquests instruments antics, molt preuats principalment pels japonesos i els bons col·leccionistes, alguns dels quals, segons explicà, han arribat a desplaçar-se a l'illa per adquirir una d'aquestes peces pagant elevats preus. Fets com aquest han duit Antoni Mir a fer una crida a les institucions locals sobre aquest important patrimoni que, molt sovint, passa del tot desapercebut a moltes llars.

Entre les guitarres més valorades pels col·leccionistes destaquen les construïdes al taller dels Casesnoves que desenvolupà la seva activitat, en diverses generacions, des de la meitat del segle XIX fins al primer terç del segle passat. S'ha de dir que al llarg del segle XIX a Mallorca proliferaren els tallers d'artesans constructors de guitarres i que assoliren gran fama més enllà del nostre Arxipèlag.