TW
0

Rafael Sánchez Ferlosio fou guardonat ahir amb el premi Cervantes 2004. L'autor, que assegurà haver sentit «pànic», «terror» i certa «agorafòbia» quan la ministra de Cultura li comunicà que havia obtingut un dels guardons més importants en llengua hispana, considerà que «el Cervantes està bé perquè es llegeixin més les meves cosetes, ja que tenc pocs lectors».

Entre els seus últims texts escrits, va destacar un comentari sobre la paranoia d'Aznar. «És una persona amb un deliri paranoic perquè es creu que tot gira entorn d'ell, pensa que si hagués canviat de data les eleccions, hauria passat una altra cosa», va subratllar el literat, en relació amb les darreres declaracions d'Aznar sobre l'11-M.

L'escriptor, que començà la seva carrera literària publicant relats en revistes de finals dels anys quaranta, rebrà el premi de mans del rei el pròxim 23 d'abril. El jurat l'ha escollit perquè considera que és «un gran novel·lista, un sobirà escriptor, i els seus assajos són peces literàries i exemples de la millor escriptura que es fa en llengua castellana».

En sortir de l'ensurt, l'autor assegurà ahir que últimament no escriu literatura perquè ja no li «surt això d'escriure novel·les» i dedica el temps «a escriure coses al meu quadern, a mà, coses tenses o temes reflexius».

L'autor d'El Jarama, una de les novel·les més importants de les lletres espanyoles i cànon de la novel·la del segle passat, premiada amb el Nadal el 1995, va declarar que El Reincidente és l'obra de la qual se sent més satisfet, un conte integrat al llibre Vendrán más años malos y nos harán más ciegos (1993).

Segons explicaren ahir alguns membres del jurat, Sánchez Ferlosio es mereixia el premi Cervantes no solament per la qualitat de la seva obra, sinó també perquè és un «esperit lliure», que havia fet «el que li havia vengut de gust». Pel que fa a aquesta consideració, Ferlosio va indicar que no se sent un «esperit lliure» perquè sempre ha estat influït per altres persones, altres autors i molts «avatars» de la seva vida.

Fill de l'escriptor Rafael Sánchez Mazas, va abandonar els estudis d'arquitectura per estudiar filologia semiòtica a la Universitat Complutense de Madrid, on es va doctorar en Filosofia i Lletres. En aquesta universitat va conèixer escriptors com Carmen Martín Gaite -amb qui va contreure matrimoni-, Ignacio Aldecoa i Jesús Fernández Santos.

Ha escrit també poesia, contes, narració breu, assajos i articles periodístics. Sempre ha mantingut una actitud crítica davant temes destacats socialment, com ara l'exèrcit -s'oposà a la guerra del Golf-, i es mostra en contra de tot tipus de celebracions commemoratives: l'Any Dalí, el d'Isabel la Catòlica o fins i tot el IV Centenari del Quixot.

Desconcertat per la fama i per les successives entrevistes que l'esperen, Ferlosio va confessar que encara li queden moltes coses per contar i comunicar al públic. En aquest sentit, ja està començant a pensar en el discurs que llegirà el 23 d'abril en el lliurament del premi a Alcalá de Henares. «Tractarà sobre Cervantes i la seva obra, però el que pens sobre això m'ho guard per a aquell dia», digué.