El conjunt de l'exposició combina el text amb els elements visuals.

TW
0


L'únic gran homenatge que se li ha fet des de Catalunya a Joan Alcover i Miquel Costa i Llobera en el decurs del seu any no es podrà veure en terres catalanes fins que aquest hagi acabat. El Centre de Cultura de Sa Nostra acull una exposició organitzada per la Institució de les Lletres Catalanes i amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Baleàrics -n'ha editat el catàleg- que es veurà a Catalunya a partir del 6 de gener, exactament sis dies després que acabi el 2004, quan se celebra el 150è aniversari de la mort dels dos poetes.

Fins i tot ahir mateix el representant de la Institució, Francesc Parcerisas, no va dubtar a definir Costa i Alcover «com dos poetes cabdals per aconseguir la dignitat literària en la nostra llengua i creadors de les més altes expectatives». Unes paraules que foren acompanyades per les del president de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Gabriel Janer Manila, que va elevar els dos poetes al cim «de les lletres europees del seu moment».

Sembla que la fragmentació cultural encara és una realitat. Si durant les celebracions de naixements o defuncions de catalans il·lustres els homenatges s'estenen arreu del país, la presència de Costa i Alcover a Catalunya ha estat ben minsa, especialment pel que fa al segon autor.

La suma de la Institució de les Lletres Catalanes a aquests homenatges servirà per rentar una mica la cara del pobre paper que el món de la cultura catalana, i especialment barcelonina, ha fet en les commemoracions dels natalicis de dos poetes que constantment han estat referenciats com a «claus» per entendre determinats autors del segle XX.

La mostra va ser inaugurada ahir i es podrà a veure a Sa Nostra fins a Reis. La presentació es va fer coincidir amb l'inici del congrés internacional dedicat per la UIB als dos poetes i vol ser una conjugació entre els aspectes visuals i documentals gràfics i el coneixement que es té sobre els dos autors.

El comissari de la mostra, Llorenç Soldevila, va reconèixer que «no ha estat fàcil aquesta conjugació, sobretot per aquells que provenim més de la cultura escrita que de la visual, i el que hem pretès és que aquesta mostra convidi a llegir la seva obra, que ha de ser el seu objectiu principal». L'exposició ressalta els aspectes biogràfics dels dos autors, però també els relaciona amb el moment i amb el context, i sobretot amb altres escriptors amb els quals varen tenir un tracte constant.

Així mateix s'ha de destacar que aquesta és la primera vegada que l'Institut d'Estudis Baleàrics col·labora amb una entitat de fora del territori de les Illes Balears, en una clara demostració de la «recerca de complicitats» que defensa Janer.