El sepulcre, situat a la capella de Sant Jeroni, vora el retaule del Corpus Christi, és una de les peces més valuoses del període neoclàssic a Mallorca.
Està treballada en marbre, data de 1814 i és obra de l'escultor català Josep Antoni Folch i Costa i el seu ajudant, que s'exiliaren a Mallorca durant la Guerra del Francès (1808-1814).
Actualment se troba molt deteriorat, principalment per la profusió d'humitats que han provocat amb el pas del temps diferents i importants despreniments de la pedra. La restauració consistirà principalment a restituir aquests elements, en la mesura del possible, com també en la neteja i consolidació del sepulcre.
El delegat diocesà de Patrimoni, mossèn Pere Joan Llabrés, explicà que la peça presenta una escena al·legòrica pagana que, seguint l'estil del període neoclàssic, no inclou cap figura cristiana. En ella hi ha un militar, en al·lusió a la carrera castrense del marquès de la Romana, una matrona, que representa l'Estat espanyol, i el cos jacent del noble. Així mateix, destaquen diversos genis similars a petits àngels.
A la part inferior destaca un baix relleu que representa la partida de Dinamarca del marquès per tornar a Espanya i prendre part a la guerra declarada contra els francesos.
El marquesat de la Romana va ser concedit el 1739 al valencià Josep Caro Roca, baró de Moixent i Novelda, per la seva intervenció en la guerra de Successió a favor de Felip V. El títol nobiliari fou heretat pel seu fill, Pere, qui s'instal·là a Mallorca en casar-se amb Margalida Sureda Fortuny.
Aquest sepulcre va ser concebut inicialment per a l'església de Sant Domingo, on va romandre diversos anys fins que finalment se traslladà a la Seu.
La restauració d'aquest mausoleu fou el darrer assumpte que tramità l'anterior bisbe, Teodor Úbeda.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.