Joan Bestard exposa al seu nou llibre un decàleg de valors ètics

TW
0

P. GIMÉNEZ.Palma.
Sota el títoDiez valores éticos, l'editorial madrilenya PPC acaba de publicar el llibre en el qual el canonge de la Seu de Mallorca, Joan Bestard Comas, presenta «una ètica elemental», a partir de l'exposició «dels deu valors que per mi són fonamentals i que volen ser una plataforma ètica social sobre la qual puguin dialogar creients i no creients», indica l'autor.

Ser veraç, ser just, ser responsable, ser tolerant, ser dialogant, ser solidari, treballar amb honradesa, mantenir la paraula donada, ser crític i saber acceptar la crítica, i estar obert a la utopia. Aquest és el decàleg de valors que Joan Bestard exposa en el seu nou llibre, «un treball de divulgació» dirigit sobretot a educadors i a treballadors socials. El professor de sociologia i doctrina social de l'Església indica que l'ordre amb el qual s'enumeren els valors respon tan sols «a la lògica, perquè no es pot entendre ser solidari si abans no s'és just». Tanmateix, per Bestard allò més important dels valors enunciats «que encara podrien ser més, però també menys», és el de «ser solidari». Segons l'autor de Globalización, Tercer Mundo y solidaridad, «veient que dues terceres parts del món es troben sotmeses a la pobresa més severa dins un context de globalització, crec que el més important és ser solidari». Així mateix, «crec amb fermesa en la diligència», continua Bestard, que destaca també el valor de treballar honradament.

La redacció del text, en el qual el canonge aprofundeix en els temes de què es va fer ressò durant els 14 anys de col·laboració amb la cadena Cope, sorgí de la iniciativa de l'editorial en un moment en què «la societat, mancada de valors elementals, podria recórrer a l'ètica com a plataforma de diàleg posar-se d'acord».

Amb un pròleg de Teodor Suau i amb una àmplia introducció, Diez valores éticos s'estructura en deu capítols, en els quals Joan Bestar analitza un per un els seus imperatius per acabar redactant les conclusions. Unes conclusions, d'altra banda, que se centren en el darrer valor -romandre obert a la utopia-, amb el qual Bestard formula una crida «per revisar el que hem fet per anar més lluny» perquè «allò més terrible que ens pot succeir és quedar al límit del que és superficial».

A la presentació del volum, dimecres dia 1 de desembre al Gran Hotel de Palma, hi assistiran l'autor i el bisbe de Mallorca, Jesús Murgui, entre altres personalitats.