Antònia Vicens va explicar que, «per al lector jove que no coneix aquestes narracions, poden servir per entendre una mica més el moment en què vivim, perquè jo sempre he escrit les coses que no m'agradaven del món i no aquelles que m'agradaven, per això crec que poden servir per alguna cosa. A mi sempre m'ha preocupat i he intentat cercar explicacions i referents en l'amor, la bogeria i la mort; amb un respecte molt gran pels personatges marginats o els automarginats, com podien ser els homosexuals en aquella època, que són uns dels personatges que es poden veure en els diferents llibres de narracions».
Entre les narracions esparses en podem trobar una d'inclosa en el volum commemoratiu del cinquantè aniversari de l'Editorial Moll; un altre en un llibre de l'ONCE titulat Llençol brodat damunt l'herba; i el que va incloure en el llibre Nunca Mais editat per Bròsquil per recaptar fons per lluitar contra el desastre dePrestige.
En el volum també està previst que s'hi insereixi algun treball inèdit, però problemes informàtics de l'autora feren que algunes narracions es perdessin, amb la qual cosa seran pocs els que es podran recuperar. El volum que traurà al carrer El Salobre, que compta com a directors literaris Pere Joan Martorell i Antoni Xumet, es complementarà amb una petita introducció a aquesta obra a càrrec de Gabriel de la ST Sampol. Vicens va explicar a Diari de Balears que «aquesta ha estat la primera vegada que m'he hagut d'enfrontar a la relectura de la meva pròpia obra, i m'he adonat que els primers volums de contes estan directament lligats a la gènesi de 39 graus a l'ombra», la novel·la que va consagrar l'autora en el panorama de la literatura en català.
La recuperació d'aquests treballs va ser proposada pels editors i, segons Vicens, «és un fet que m'omple de satisfacció. Jo crec que aquestes editorials petites, que compten amb persones que estimen la literatura al seu capdavant, són les que en un futur salvaran la literatura». En els contes que El Salobre rescatarà hi apareixen la gran majoria dels temes que posteriorment es desenvoluparan en l'obra de Vicens: «hi ha la mentalitat de la lluita per la dona, la preocupació per l'espiritualitat i pels plaers, la gent marginada i la bogeria», explica l'escriptora.
«Els temes no han canviat en les meves obres, només ha canviat el seu tractament i el creixement que han tengut determinats personatges. I jo crec que n'hi ha alguns que poden estar molt vigents, i més en el sentit de la proliferació d'aquestes actituds que podem veure a Amèrica, amb tanta predicació de la castedat i totes aquestes coses».
Vicens també va voler elogiar la feina que està duent a terme Gabriel Sampol en l'elaboració del text introductori. «És una persona que està molt ben preparada, un bon poeta i un bon traductor, i estic segura que ho farà molt bé. Jo li he donat tota la llibertat perquè faci el text com trobi».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.