Entre les peces en què treballa la restauradora del centre, Mabel de Rojas, sobresurt un pastor del segle XVII procedent de Santa Clara. Es tracta de l'única figura que se conserva del betlem del convent, està treballada en fang modelat a mà i amida uns vint centímetres d'altura. Segons de Rojas «ve a ser en si mateixa com una petita escultura amb molta de personalitat i les seves vestimentes són un exponent de la decoració de l'època. Tota en si és una peça sobèrbia».
Atesa la importància d'aquesta obra, la restauradora li dedicarà íntegrament la feina d'una setmana. La peça presenta rotures i intervencions diverses per dissimular aquests trencaments amb betum de judea, laques... que s'hauran de suprimir. A aquesta feina seguirà la neteja i consolidació de moltes altres peces. Entre elles, destaquen les més de 200 figures que pertanyen al convent de Santa Magdalena i que entraran en breu al taller. També ja hi ha figures de betlems del museu de Muro que van del segle XVIII a principis del XX, del convent de les Agustines, del museu d'Alcúdia... D'aquest darrer, destaquen dues pastores vestides de pageses de factura molt bona i gran bellesa. De Rojas destacà que «tot i tractar-se de peces de taller molt populars, se nota que al darrere hi ha la mà d'un artista».
S'ha de dir que la recuperació d'aquestes figures d'artesania és sovint més complexa que si es tractàs de peces artístiques. El problema rau en el fet que solen fer-se sense criteris tècnics i, en el cas del fang cuit, en ocasions són cuits amb deficiències, que fa que siguin fràgils i és un problema per fixar la policromia.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.