Ferrà i Martorell aprofundeix en la història del call jueu en un nou volum

El llibre, una guia per recórrer i conèixer aquest barri de Palma, es presenta dimecres

Ferrà ja és autor del volum «Ciutat passa a passa».

TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
L'escriptor i historiador Miquel Ferrà i Martorell (Sóller, 1940) acaba de publicar una nova guia sobre Palma centrada en el món, la història i la transcendència de les comunitats jueves. Amb el títoEl call de Palma. Ciutat passa a passa (editat per Miquel Font), el volum omple el buit bibliogràfic en el qual s'ha vist immers el llegat jueu de la nostra capital en relació amb l'arquitectura i amb l'urbanisme. Així mateix, inclou informació sobre aspectes tan diversos com la gastronomia, les lletres, els oficis, anècdotes, costums, supersticions, la ciència...

Es tracta d'una guia molt completa, però que alhora resulta pràctica per a tots els qui desitgin aprofundir, passa a passa, en allò que era un temps el dia a dia dels carrers al Call de Palma. L'estudi s'estructura en dues grans seccions, el call major -la Calatrava, Monti-sion...- i el menor (Jaume II, San Bartomeu...-, que aglutinen ara una seixantena i escaig de carrers, en concret 64, habitats des de la Conquesta fins al segle XIV (1391) per jueus i després, de manera majoritària, per descendents conversos d'aquells.

A partir d'aquí, l'autor n'ofereix un itinerari per ordre alfabètic, carrer per carrer, contant el perquè de la seva denominació, la història, els personatges que hi han viscut, els establiments comercials de llavors, els vestigis encara conservats... Ho aconsegueix des d'una perspectiva pròpia, amb elements subjectius, i des de la recreació literària. A aquesta informació s'hi afegeix, de manera genèrica al llarg de tot el volum, il·lustracions i subtemes que reforcen el contingut central i el fan entretingut.

Entre aquests, hi ha per exemple, com era una casa per dins, què es llegia llavors, algunes receptes que han tingut el seu reflex en la cuina tradicional, curiositats els principals literats o els llinatges hebreus primigenis.

Ferrà i Martorell considera que el call de Palma era «com una illa treta de les pàgines de la Bíblia i sòlidament incrustada en el cor de la ciutat». Segons comenta, «no era gaire diferent de qualsevol altre call mediterrani, tenia les seves pròpies institucions i organitzacions» i com a gueto, «cada vespre es tancava i quedava aïllat». La Inquisició és un altre subtema que també té el seu ressò. Fou molt dura perquè «en altres indrets es pegava tant als jueus com a la bruixeria... però aquí se centrà en els jueus». El llibre es presenta dimecres a les 20.00 hores a la seu d'Arca.