TW
0

Un fòssil de 13 milions d'anys descobert per paleontòlegs catalans està considerat el darrer avantpassat comú dels grans antropomorfos vivents, inclòs l'home, i la seva troballa permet obtenir informació sobre un període de l'evolució molt desconegut per la manca de restes.

Investigadors de l'Institut de Paleontologia Miquel Crusafont de Sabadell (Barcelona) van donar a conèixer ahir el seu darrer treball sobre la troballa d'aquest fòssil, un esquelet parcial d'un home jove, que apareix avui publicat a la prestigiosa revista Science .

El responsable de l'equip de científics que ha realitzat aquest treball, el paleontòleg Salvador Moyà-Solà, va destacar que la primera troballa d'aquestes restes, realitzada el desembre del 2002 a un jaciment d'Hostalets de Pierola (Barcelona), ha permès identificar una nova espècie d'antropomorf d'Espanya anomenada Pierolapithecus catalaunicus.

L'esquelet parcial trobat a Hostalets, que rep el nom de Pau, data de fa 13 milions d'anys, període del qual es desconeixia quasi tot fins ara per falta de restes significatives. Això fa que la troballa permeti avançar en l'estudi de l'evolució dels primats.

Pau presentava rígida la part inferior de l'espina dorsal i altres adaptacions, fet que li permetia enfilar-se als arbres, encara que no es penjava de les branques, i demostra una evolució de l'espècie cap a la posició dreta, cosa que no significa que caminàs sobre els dos peus.