Des del 1998 s'han realitzat diverses campanyes arqueològiques al conjunt monacal de Bellpuig.

TW
0

P.GIMÉNEZ.Palma.
Després de dos anys sense haver realitzat cap tipus d'intervenció, el Consell de Mallorca reprendrà la pròxima setmana les excavacions arqueològiques al conjunt monacal de Bellpuig (Artà), amb l'objectiu de dur a terme un estudi científic sobre l'àrea específica que afecta la zona est del futur centre de documentació i interpretació de repoblament a l'Illa.

Segons va informar el director insular de Patrimoni, Joan Josep Mas, a principi de la setmana que ve començaran a desenvolupar-se els treballs de planificació tècnica i s'espera que a finals es posi en marxa l'excavació arqueològica pròpiament dita, que s'efectuarà durant 9 mesos i que, previsiblement, dirigiran els arqueòlegs del Consell Ferran Tarongí i David Pardo.

La nova campanya s'inscriu dins els tràmits necessaris que implica una intervenció com la prevista a Bellpuig, monument classificat com a Bé d'Interès Cultural. L'avaluació dels tècnics serà emesa a la Comissió de Patrimoni, que analitzarà els resultats i decidirà sobre la viabilitat o no del projecte previst al conjunt de l'Edat Mitjana (segle XIII).

Jaume Cardell, cap del servei tècnic de Patrimoni, destacà que l'excavació arqueològica, que posa fi a dos anys d'aturada absoluta al conjunt de Bellpuig, és un treball «científic específic que afecta una àrea de més de 300 metres quadrats». Concretament, aquesta superfície «es correspondria amb la zona est de l'edifici que es preveu construir i al qual s'integren les dependències destinades a la consulta del futur centre d'interpretació», va puntualitzar. En el decurs dels nou mesos d'intervenció prevists, l'equip de treball procedirà, en distintes fases, a «netejar l'interior de l'església; recuperar tots aquells elements que preveu després consolidar el projecte; i delimitar una àrea de servei per assegurar la protecció de les restes arqueològiques en el moment d'iniciar les obres i donar pas a les màquines», enumerà Cardell.

S'ha de recordar que entorn del conjunt monacal de l'Edat Mitjana, el Consell té prevista la construcció d'un centre de documentació i interpretació del repoblament a l'Illa basant-se en el projecte de Carles Martínez-Almoyna Gual. Una vegada realitzat, aquest centre dependrà del departament de Cultura de la institució insular i s'inclourà dins la xarxa de museus de Mallorca.

Anteriorment, el projecte científic d'excavació arqueològica que s'havia desenvolupat a la zona havia estat de caire general. Des de l'any 1998, diferents equips de treball han fet feina dins el jaciment per esbrinar l'evolució arquitectònica i els usos del monestir. En el decurs d'aquestes campanyes, els arqueòlegs han excavat les estructures que es conserven, el cementeri i una ermita de repoblament.