TW
0


Una de les fites més importants de la celebració de l'any Pere Capellà és que ha servit «per llevar-lo de determinats vicis i reivindicar-lo com un escriptor sense més aditaments», explica Llorenç Capellà. I és que moltes de vegades la figura del dramaturg havia quedat lligada de forma indissoluble al Teatre Regional. «Jo crec que era una injústicia molt gran que ja havia estat denunciada per Bartomeu Mestre i Antoni Serra i crec que ara hi ha hagut un gran esforç per col·locar-lo en el lloc que li pertoca per trajectòria literària i política, perquè ell va mostrar un divorci absolut amb el teatre regional», assegura Capellà.

En aquest sentit, hi ha un parell de coses que destaquen de forma essencial. Una d'elles ha estat la publicació del primer volum d'obres completes de Pere Capellà publicat per l'editorial Moll, que compta amb un interessant estudi introductori de Maria Magdalena Alomar. En aquest estudi es contextualitza perfectament la creació de Capellà i també l'època en què aquesta va ser escrita.

Dossier
Un altre dels fets que han contribuït a donar més llum sobre el dramaturg ha estat el dossier especial que li va dedicar la revista Lluc en el seu número 839 del mes de maig i juny de 2004. En aquest dossier hi escrigueren Llorenç Capellà, Maria Magdalena Alomar, Ramon Rosselló, Pere Fullana, Mateu Morro, Alexandre Ballester, Joan Guasp, Maruja Alfaro, Joan Maria Melis, Joan Bibiloni i Catalina Valls.

Ara només queda una de les seves facetes per estudiar i analitzar en profunditat, la del Pere Capellà poeta, aquell home que al front de Madrid va escriure poemes per a les diferents publicacions de l'època que es repartien al front de batalla. Se'n serven molt pocs d'aquests poemes, perquè bona part de l'obra està perduda. Només en queden entre 15 i 25 que s'haurien de rastrejar en les revistes de guerra de l'època, però pel que se sap la poesia de Capellà, malgrat estar escrita en castellà i que aquesta no era la seva llengua materna, era d'un nivell molt important i interessant per la temàtica i moment que tractava. Una tasca per a qui vulgui animar-se.